articol verde

De ce este important sa consumam fructe si legume de sezon?

Odata cu primele raze de soare, tentatia iminenta a fructelor si legumelor revine. Totusi, nu trebuie sa ne lasam inselati de varietate, ci sa luam in considerare ciclul normal de aparitie a acestora. Fiecare anotimp isi are fructele si legumele caracteristice care, in mod natural, au scopul de a echilibra organismul, de a aduce aportul de vitamine si minerale necesare functionarii acestuia in diferitele luni ale anului.

Principalul pericol la care ne supunem consumand legume si fructe ce nu-si au, de regula, vremea in data calendaristica in care ne aflam este intoxicarea cu „ajutatoarele” chimice pe care acestea le-au primit ca sa se dezvolte. Astfel, rosia apetisanta de pe taraba poate face mai mult rau decat bine daca este cumparata in luna ianuarie, de exemplu. Intervalul de timp in care pot fi consumate rosiile este de la inceputul lunii iunie, pana la jumatatea lunii octombrie; inafara acestuia, putem folosi rosii uscate in ulei, pasta sau sos de rosii.

Un alt inconvenient ce poate aparea este distanta parcursa de legume si fructe pana la magazinul nostru preferat. De cele mai multe ori acestea provin si de la 4.000 de kilometri departare, acolo unde au fost culese inainte de maturitate, inghetate sau coapte pe drum. In acest caz, nu numai ca fructele isi pierd toate calitatile nutritive, dar se pot materializa in aevarati inamici ai organismului. Desi noi avem impresia ca mancam sanatos, o portocala culeasa verde si coapta in cutia de carton poate fi mai nociva decat o portie de cartofi prajiti!

Acum, pentru ca anotimpul cald ne asteapta chiar dupa colt, este important sa tinem cont de calitatile extraordinare ale fructelor ce stau sa apara. Astfel, piersicile si pepenele rosu au proprietatea de a hidrata corpul chiar mai rapid decat un pahar cu apa, ciresele sunt o sursa excelenta de complex de vitamine B, iar fructele de padure contin acid elagic, care inhiba dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase.

Pentru ca aceasta misiune, a hranei sanatoase sa fie mai usoara, iata mai jos o scurta lista cu fructe si legume caracteristice fiecarui sezon:

Sezonul cald: afine, zmeura, rosii, plante aromatice, fasole pastai, dovlecel, arei gras, vinete, caise, porumb, piersici, plante medicinale etc.

Sezonul rece: cartof, telina, andive, ciuperci, fasole, linte, naut, ceapa, usturoi, morcov, sfecla rosie, avocado, pastarnac, mere, citrice etc.

Surse: blogulculegume.ro; culinar.bzi.ro; femeia.ro;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply