Nivelul de umiditate ridicat dintr-o locuinta duce la numeroase probleme.

Nivelul de umiditate din locuinta, prea mare sau prea mic, poate duce la aparitia alergiilor, astmului si micozelor. Cum metinem un nivel optim de umiditate, intre 40-60% in caminele noastre.

Nivelul de umiditate ridicat dintr-o locuinta duce la numeroase probleme: isi face aparitia mucegaiul, aerul devine irespirabil, iar obiectele de mobilier se pot deforma. Mai important, nivelul crescut de umiditate afecteaza sanatatea – apar cu usurinta diferite alergii sau chiar astm. Nivelul optim de umiditate este pana in 60%, iar in caz contrar trebuie luate masuri corespunzatoare.

Daca ar trebui sa detaliem, din punct de vedere termodinamic, ar trebui sa ne referim la:

–       temperatura interioara, inclusiv la repartitia acestei temperaturi in intreg spatiul camerei (pe verticala si pe orizontala);

–       miscarea aerului in incapere, inclusiv la curentii de aer (nedoriti) si cauzele acestora (curentii sunt sesizati de racirea locala, nedorita, a unor portiuni ale corpului uman, generata de miscarea aerului);

–       radiatia termica neuniforma cauzata, intr-o incapere, de ferestrele prea reci (iarna) sau prea incinse (vara), de peretii insuficient de izolati, de asezarea incorecta sau marimea insuficienta a surselor de caldura (radiatoare) sau, dimpotriva, de surse generatoare excesive de caldura (plite) ori de frig excesiv din incapere;

–       gradul de uscaciune sau, dimpotriva, de umiditate excesiva a aerului din incapere etc.

In cele ce urmeaza ne vom referi la ultimul element mentionat: umiditatea aerului.

Umiditatea reprezinta totalitatea vaporilor de apa din aer. Valoarea normala intr-o incapere este intre 40 si 60%. Atunci cand aerul nu are suficienti vapori de apa, dimineata va veti trezi cu nasul, buzele, gatul si pielea uscate si cu o senzatie permanenta de sete. Cei mai afectati sunt bebelusii.

Fiecare locuinta ar trebui sa aiba un termohigrometru care va arata umiditatea si temperatura din camera.

Un alt pas important este aerisirea camerei chiar si de trei ori pe zi. Veti observa ca valoarea umiditatii revine la normal. O alta metoda folosita de multe persoane este recipientul cu apa pus pe calorifer.

Umidificatoarele cu aer rece sunt indicate in special vara, dar si iarna, daca sunteti atenti la temperatura.

La extrema cealalta sunt locuintele cu o umiditate mult prea mare. Acest lucru se poate vedea dintr-o simpla privire pe pereti.

Daca este foarte umed se dezvolta si in incaperi ciupercile, apare mucegaiul, care are efect nociv asupra sanatatii noastre, provoaca alergii persoanelor cu rinite, amigdalite, bronsite, astm bronsic etc.

Iar efectele nocive ale umiditatii in exces nu se opresc aici. Apar micozele, apar infectiile tractului respirator intr-un mediu foarte umed. Cel mai rau e pentru cei care au TBC, favorizeaza eliminarea sputelor hemoptoice.

In plus, un mediu foarte umed favorizeaza dezvoltarea microbilor. Organismului ii scade imunitatea, ii scade capacitatea de adaptare si atunci nu mai reactioneaza cum reactioneaza in mod obisnuit la o temperatura normala si la o umiditate normala si atunci favorizeaza dezvoltarea acestor infectii.

In acest caz sunt indicate dezumidificatoarele.  Singurul caz in care este permisa umiditatea pana la 80% este intr-o camera cu un copil nascut prematur. Si in acest caz, insa, este foarte important ca incaperea sa fie bine aerisita, pentru a nu se dezvolta mucegaiurile.

Umiditatea este necesara pentru sanatatea si confortul locatarilor, insa un nivel ridicat de umiditatea are urmari negative, una dintre cele mai periculoase fiind formarea microorganismelor care ajuta la provocarea conditiilor astmatice. In orice camin se produce constant umiditate, prin respiratie, gatit, spalat si alte activitati. In plus, umiditatea poate intra in casa prin pereti si prin podea. Pe de alta parte, nu este sanatos nici un nivel prea scazut de umiditate, printre cele mai intalnite neplaceri fiind ingreunarea respiratiei sau uscarea pielii, probleme tipice sezonului friguros, cand aerul este prea uscat.

Locuintele sunt afectate de excesul de umiditate in special pe parcursul iernii

Nivelul de umiditate creste simtitor in locuintele noastre, pe parcursul iernii. In cea mai mare parte a timpului, pentru a pastra caldura in camin, geamurile sunt inchise, iar ventilatia si circulatia aerului sunt reduse, astfel ca nivelul umiditatii creste. In plus, diferenta de temperatura dintre interior si exterior duce la un continuu condens pe geamuri si pereti. Astfel ca higrometrul (instrumentul de masurare a umiditatii aerului) poate fi extrem de util intr-o locuinta, iar specialistii recomanda sa pastram nivelul de umiditate intre 40% si 60%.

Excesul de umiditate poate fi eliminat cu ajutorul unui dezumidificator, insa si mai important este sa depistati sursa umezelii. In special in timpul anotimpului ploios, vinovate pot fi fisurile din pereti sau din tavan, o fereastra neetansata sau un acoperis nereparat. De asemenea, un nivel prea ridicat de umezeala poate proveni din subsoluri sau camere neventilate (precum bai sau bucatarii, in numeroase cladiri vechi).

c093dc148363a90041c1551e17c5e48e

Sursa: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/cum-se-poate-pastra-un-nivel-optim-de-umiditate-in-interiorul-locuintei-20221.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Timp+liber/Stil+de+viata/TINERETE+FARA+BATRANETE+Ce+boli+pot+provoca+excesul+de+umiditate

 


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.