3 lucruri interesante despre solstitiul de iarna

Anul acesta, solstitiul de iarna se intampla in acelasi timp pe tot globul – 22 decembrie – de la ora 4:49 GTM. Soarele a rasarit peste Stonehenge la 8:04, iar mii de oameni din intreaga lume s-au adunat deja acolo pentru a vedea apusul in acest templu dedicat.

Cand are loc si ce se intampla in timpul solstitiului?

In fiecare an, cand Soarele isi atinge declinarea sudica extrema de -23,5 grade, iar Polul Nord este in punctul cel mai indepartat, Pamantul primeste cele mai putine ore de caldura si lumina.

Ce inseamna solstitiu?

Termenul de „solstitiu” este derivat din cuvantul latinesc „solstitium”, care inseamna „soare care sta nemiscat”. In aceasta zi, Soarele pare sa stea nemiscat in Tropicul Capricornului si isi schimba directia atunci cand atinge punctul sudic extrem, observabil de pe Pamant.

De ce este Stonehenge asa de important in acest context?

Acest monument preistoric, localizat in Wiltshire, este aliniat cu grija la orizontul de unde poate fi urmarit apusul soarelui la solstitiu (opus New Grange, de unde poate fi vazut rasaritul si Goseck, care este aliniat si cu rasaritul si cu apusul). Arheologii cred ca a fost construit intre anii 3000 si 2000 inaintea erei noastre si reprezenta un monument strans legat de cultul solar. In mai multe culturi, acest solstitiu marcheaza inceputul iernii cosmice si urmeaza o perioada de odihna si refacere energetica.

Sursa: telegraph.co.uk


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.