yoga_sport-sports_wallpaper_med_hr

Dhyana, Chan sau Zen. Ce înseamnă Zen?

Zen este o stare.

Zen este o artă.

Zen este o școală.

Zen este o religie.

Zen este o meditație.

Căutarile noastre nu s-au oprit la câteva definiții pe care le-am citit pe Wikipedia, am plecat la drum din dorința de a-l defini pe “Zen” și din nevoia de a răspunde la întrebarea “Ce înseamnă Zen?” pentru că ne-am dorit să aducem într-un singur aticol toate învățăturile pe care urma să le aflăm și pentru că ne-am dorit să înțelegem sfaturile profesorilor noștri yoghini.

Pe măsură ce căutarea noastră zbura din link în link, am înțeles că Zen este poate un termen sau poate o stare care nu poate fi definită. În momentul în care vom găsi o definiție pentru “Zen” vom pune capăt tuturor căutărilor noastre.

“Zen carries many meanings, none of them entirely definable. If they are defined, they are not to be Zen.” – Zen Flash, Zen Bones: a collection of zen and pre-zen writings. Această carte o puteți găsi aici.

Așa că, vom încerca să panoramăm căutările noastre despre Zen cu riscul de a ne limita la câteva rânduri într-un articol.

Ce ne spune Google?

Prima întrebare este evidentă: what is Zen? Și aici aflăm că Zen este o practică pe care o vom găsi în școlile Zen japoneze, practică ce pune accentul pe meditație și intuiție și nu pe ritualuri și studii.

Google_ce este Zen

Pe scurt, aflăm că Zen înseamnă meditație în stare pură, adică să nu încercăm să controlăm gândurile pe care le avem. Aflăm de asemenea, cele trei traduceri ale lui Zen:

  1. Dhyana: în sanscrită înseamnă meditație.
  2. Chan: în chineză înseamnă liniște.
  3. Zen: în japoneză înseamnă meditație.

Apoi, descoperim că Zen este un termen care a fost folosit de milioane și milioane de ori în cărți, scriituri, învățături. Google ne arată anul cu cele mai multe mențiuni ale acestui termen: 1999. De asemenea, observăm o creștere interesantă începând cu 1950. Alegem anul 1999 și plecăm într-o căutarea digitală: ce este Zen?

Zen pe ani_Google

Ce ne spune Wikipedia?

Zen este o școală de Budism Mahayana: practici budiste ce se referă la un proces de aliniere fizică și spirituală care își au originile în China. Învățăturile lui Buddha s-au răspândit din India în China cu ajutorul lui Bodhidharma.

Bodhidharma a fost un călugăr budist care a transmis învățățurile lui Buddha, devenind ulterior primul patriah chinez. Aceste învățături s-au extins în sudul Chinei, apoi în Vietnam, apoi în Coreea și Japonia, iar aici devin cunoscute sub numele de Zen.

Zen = practicarea meditației. Alinierea la practica Zen ne ajută să ne cunoaștem pe sine, să înțelegem adevărata noastră natură, să trăim în prezent, să fim conștienți de lucrurile care ne înconjoară și să acționăm în acord cu acestea. Putem spune că Zen se referă la un set de reguli morale, spirituale și fizice care pot fi explorate cu ajutorul practicii Zazen.

Zazen înseamnă  “just sitting” sau “meditație așezată” și practic ea se concretizează într-o postură liniștită a corpului în timp ce mintea începe să exploreze. Una dintre posturile practicate în Zazen poartă numele de Lotus și o descoperim și la orele de Yoga.

Dharma în India, Chan în China și Zen în Japonia

Dharma – Buddha, India

Se spune că Buddha a atins alinierea sub un copac în timp ce practica meditația. Intuitiv, el și-a dat seama că suma lucrurilor pe care le obținem nu are ca rezultat fericirea noastră. Adică, indiferent de lucrurile pe care le deținem și presupând ca avem tot ceea ce ne dorim, nu înseamnă că suntem fericiți.

Așadar, adevărata fericire nu depinde de ce avem ci de cine suntem. Buddha continuă să exploreze această descoperire personală și lasă în urma lui un set de învățături care urmează să fie practicate chiar și în zilele noastre. Aceste învățături poartă numele de “dharma” – în sancrită înseamnă meditație, iar în japoneză se traduce prin termenul “Zen”.

Chan și Zen – China și Japonia

În secolul al VI-lea, învățăturile lui Buddha sunt transmise în China de către Bodhidharma  – în japoneză: Daruma. Odată răspândite pe teritoriul Chinei, aceste învățături poartă numele de “Chan” sau “Chinesse Zen”.

“Zen” este “chan” în chineză și înseamnă liniște. În practica japoneză, “Zen” înseamnă tot meditație, așa cum de altfel înseamnă și “dharma” în sancrită.

“Zen = a special teaching without scriptures, beyong words and letters, pointing to the mind-essence of man, seeing directly into one’s nature, attaining enlightenment.”– Zen Flash, Zen Bones: a collection of zen and pre-zen writings.

Japonezii dezvoltă ritualuri de meditație pe care le integrează în școli Zen budisteunde se practică Zazen.

Zazen sau “meditația așezată” este o disciplină meditativă și spirituală. Metodele Zazen diferă de la o școală la alta, însă oricânt de diferite ar fi acestea, practica Zazen are un singur obiectiv: explorarea naturii existenței noastre.

Scopul meditației este renunțarea la implicarea activă a minții, adică să lași gândurile să zboare fără să încerci să le controlezi și bineînțeles fără să le judeci: cuvinte, idei, imagini. Practicând meditația, nu numai că îți vei cunoaște sinele, însă vei reuși să îi înțelegi pe cei din jur: fără frică, fără regrete, fără judecată, fără emoții extreme sau acțiuni egoiste.

Zen are un spirit pașnic, iar lucrurile pe care le descoperi în meditație se transformă într-un set de acțiuni în viața de zi cu zi care te ajută devii o persoană stabilă și echilibrată.

Este Zen doar o formă de meditație? 

Este o artă? Este un stil de viață? O religie? Un cult? Un set de reguli? Cum putem fi Zen și în viața de zi cu zi și nu doar atunci când suntem pe covorașul de Yoga? Iar răspunsul credem noi că l-am găsit în rândurile ce urmează.

“Nowadays they sound a signal to sit and meditate. If you want a solemn scene, there you have it, but I don’t believe you can sit to the point where you obtain stability. People who hear this kind of talk ofter think I do not teach people to sit and meditate, but this is a misperception; they do not understand expedient techinique. I just want to you to be in a Zen meditation whether you are working ot sitting, to be essentially at peace whether you are speaking, silent, active, or still.” – Master Dahui în Instant Zen: Waking up the Present. Cartea o găsiți aici.

Zen mind: gândește ca un începător

Atuci când ești începător în tehnicile meditației sau în practica Yoga ai să descoperi că posibilitățile de creștere, evoluție și perfecționare sunt fără limite. Mintea ta este pregătită să asimileze informație nouă și e deschisă să accepte un mediu nou: oameni diferiți, practici diferite, stiluri de viață diferite. Mintea este curioasă și vrea să descopere. Unii spun că Zen este o artă dificlă de practicat, însă nu mulți înțeleg de ce.

“In the beginners’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few.” – Zen Mind, Beginner’s Mind. Cartea o găsiți aici.

Nu timpul îndelungat petrecut într-o anumita postură face practica Zen o artă dificilă ci provocarea de a rămâne cu aceleași perspective pe care le avem atunci când suntem începători. În japoneză “shoshin” înseamnă “mintea unui începător” și se referă la obiectivul de a nu ne îndepărta de felul în care privim lucrurile atunci când suntem începători.

Este un state of mind pe care orice student, indiferent de nivelul la care practică meditația sau Yoga ar trebuie să îl păstreze: minte goală, deschisă, gata să descopere mereu lucruri noi și pregătită pentru orice. Adică, fără limite, așa cum este considerată a fi mintea unui începător.

Pe măsură ce practica noastră evoluează presupunem că știm totul, că am descoperit ceea ce trebuie să descoperim și că suntem adevărați profesioniști. În momentul în care începem să credem aceste lucruri, căutarea noastră a luat sfârșit.

“Suppose you recite the Prajna Paraita Sutra online once. It might be a very good recitation. But what would happen to you if you recited it twice, three times, four times, or more? You might easily lose your original attitude towads it. The same thing will happen in your other Zen practices. For a while you will keep your beginner’s mind, but if you continue to practice one, two, three years or more, although you may improve some, you are liable to lose the limitless meaning of original mind.” – Zen Mind, Beginner’s Mind.

Putem spune că aceste atitudini se aplică și în viața de zi cu zi? De câte ori nu ai fost autoritar la birou sau ai subestimat un coleg, un proiect, un potențial nou client? De câte ori nu ai judecat propriile gânduri și de câte ori nu ai judecat deciziile prietenilor tăi?

Așadar, revenim la întrebarea de la început. Ce este Zen? Este o artă, o practică, o formă de meditație, un state of mind, un fel de a fi?

Cu riscul de a defini ce este Zen, noi știm că Zen se practică și acasă, dar și la birou, și în vacanță, dar și în criza deadline-urilor. Un ceai bine ales, o oră pe săptămână doar pentru tine, un zâmbet pe care îl oferi, toate aceste lucruri ne ajută să fim oameni frumoși, adică Zen tot timpul.

Sursa: yogacity.ro

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply