Cărțile de colorat pentru adulți – noua formă de terapie

Când ne gândim la colorat, ne vin în minte cărțile pentru copii, cu personaje vesele sau forme geometrice. Totuși, în ultima perioadă, librăriile sunt ticsite de cărți de colorat care se adresează unui cu totul alt public din punct de vedere demografic. Ceea ce a început ca un hobby de nișă s-a transformat într-un trend internațional – cărțile de colorat pentru adulți se găsesc pe multe liste de bestsellers în toată lumea. Chiar și așa, deși activitatea în sine este amuzantă și captivantă, ceea ce face cărțile de colorat atât de populare sunt proprietățile terapeutice ale coloratului.

Puterea vindecătoare a artei

Poate că arta nu poate vindeca boli, însă te poate ajuta, cu siguranță, să le faci față mult mai bine. Cercetătorii au recunoscut calitățile terapeutice ale artei de ani buni și, în ziua de azi, terapia prin artă este folosită pentru a ajuta oamenii să se exprime atunci când simt că le este greu să facă acest lucru în cuvinte (de exemplu, atunci când au de-a face cu un diagnostic de cancer).

Un studiu a arătat că această formă de terapie a avut și rezultate palpabile. În 2006 s-a descoperit că terapia de conștientizare prin artă aplicată asupra unor femei diagnosticate cu cancer a scăzut semnificativ simptomele de stres fizic și emoțional din timpul tratamentului. Alt studiu din același an a concluzionat că după o oră de terapie prin artă, pacienți cu concer de toate vârste și-au manifestat starea de confort și dorința de a continua terapia.

Terapia prin artă este benefică și oamenilor ce se confruntă cu afecțiuni de tipul depresiei, anxietății sau tulburarea de stres post-traumatic.

adult_coloring_2

Ce se întâmplă cu tine atunci când colorezi?

Theresa Citerella, studentă în arta terapiei la Universitatea Lesley din Cambridge, a afirmat pentru Medical Daily că a remarcat tot mai multe persoane folosind cărțile de colorat, atât în sala de curs, cât și în terapie, pentru a-i ajuta să se concentreze.

„Mulți colegi de-ai mei își aduc cărți de colorat în sălile de curs și le folosesc ca pe un instrument de concentrare în timpul prelegerilor.” a spus ea, pentru a explica de ce mai mulți profesori încep să încurajeze acest comportament. „În compania în care lucrez, mai mulți clienți care se simt agitați în timpul discuțiilor cer cărți de colorat care să-i ajute să se concentreze. Acum avem deja o colecție de cărți pe care le putem oferi.”

034-1024x716

Incapacitatea de concentrare este adesea un simptom al anxietății și al stresului. Astfel, devine evident că aceste cărți de colorat pentru adulți pot ajuta în aceste cazuri. Dr. Stan Rodski, neuropsiholog și autor al unei colecții de cărți de colorat, spune că această activitate conduce la o stare de spirit relaxată, similară celei dobândite prin meditație. Asemenea meditației, coloratul ne permite să ne mutăm atenția de la alte gânduri și să ne concentrăm pe moment. Sarcini cu rezultate previzibile, asemenea coloratului sau tricotatului, pot fi deosebit de calmante – Rodski a reușit chiar să vadă efectele pe care acestea le au asupra corpului, folosind tehnologia avansată.

„Au apărut o mulțime de aspecte interesante – la început am văzut schimbări la bătăile inimii, apoi la undele cerebrale” a afirmat el pentru Australian Broadcasting Corporation, adăugând că o parte din aceste răspunsuri neurologice ale „coloriștilor” vin din repetiția mișcării și atenția acordată modelelor și detaliilor.

Dr. Joel Pearson prezintă o explicație ușor diferită a efectului terapeutic: concentrarea asupra coloraării unei imagini poate facilita înlocuirea gândurilor negative și a imaginilor cu unele mult mai plăcute.

„Este nevoie să fii atent la forme și la mărimi, să analizezi marginile și trebuie să alegi o culoare. Activitatea ocupă câteva părți ale creierului și oprește orice imagine mentală asociată cu anxitatea. Orice te ajută să îți controlezi atenția va face mare diferență în stilul tău de viață de acum înainte”.

Echipa V for Verde a cercetat varietatea cărților de colorat, iar preferatele noastre au fost cele care îmbină materialul cu spiritualul. Mai jos găsești câteva pagini selectate de noi, care pot fi printate și încercate, ca într-un preview creativ.

Sursa: 1 

adult-coloring-page-awesomeadult-coloring-pages-dreamfull_6131_154881_CraftsyColoringPagesInspiringQuotes_1


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.