Yoga 4kids: de ce recomandăm Yoga copiilor?

De ce ar face copiii yoga?

O întrebare pe care o primesc destul de des de la părinți sau pur și simplu de la persoane interesate, o întrebare pe care probabil, ți-ai pus-o și tu. Răspunsul este amplu, motivele pentru care copiii ar face yoga sunt foarte multe, nenumărate, însă acum, am ales să povestesc despre unul singur: joaca. 

Stare naturală a copilăriei, joaca este prezentă pe tot parsursul clasei de yoga pentru copii, beneficiile ei asupra dezvoltării sănătoase a copiilor fiind deja demostrate de diverse studii și specialiști.

Iar United Nations High Commission for Human Rights a recunoscut joaca, dreptul oricărui copil.

Uită-te în oglindă! Zâmbești? Sau ești serioasă? Ușor încruntată? Imaginează-ți că te transformi într-un cățel fericit care dă din coadă pentru că se întâlnește cu cel mai bun prieten al lui, Crabul trăznit. Uită-te din nou! Zâmbești timid? Sau ai izbucnit în râs? Dacă ești încă încruntată, înseamnă că ai cam uitat de copilul din tine. Închide ochii și inspiră profund. Vizualizează o ușă care se deschide și vezi un copil vesel care abia așteaptă să iasă la joacă. Tu ești copilul acela, da? În spatele tău se îngrămădesc Câinele Flocos și Vesel și Crabul Trăznit. Pe drum, te întâlnești cu Oaia Roz care-ți povestește despre o pădure în care cresc copaci din vată de zahăr, și că în poieniță se deschide un portal spre o altă lume. Ești în poveste, trup, suflet și minte. Cu toții sunteți curioși să vedeți ce se întâmplă dacă treceți prin portal. Vă luați de mâini, închideți ochii și pășiți cu încredere. În acea lume trăiesc dinozauri și pisici bionice uriașe care vă ajută pe tine și pe prietenii tăi să ajungeți pe Planeta Extratereștrilor Yoghini, singurii din Univers care cunosc rețeta celei mai minunate plăcinte de FloriMagiceȘiNemaipomenitDeGustoase, pe care dacă o mănânci, vei căpăta puteri supranaturale.

Cam așa este la clasa de yoga pentru copii. Imaginația zburdă liberă, nimeni nu este judecat pentru execuția posturilor sau coerența poveștii, copiii se joacă pur și simplu. Așa învață să execute posturile, dar și numele lor. Prin joacă învață să respire corectși să folosească respirația în beneficiul lor, atunci când sunt supărați, le este frică sau sunt agitați.

Yoga 4kids_Yoga City

Tot prin joacă învață să respecte opiniile celorlalți, să fie de ajutor și să contribuie la reușita clasei. Prin joacă, devin co-creatori ai clasei. Libertarea de expresie, lipsa presiunii și a judecății, cadrul de siguranță oferit la clase, îi determină să fie creativi, să aibă încredere în ei, să se cunoască mai bine. Prin joacă, la clasele de yoga, învață să-și identifice emoțiile, să le gestioneze și să le exprime. Învață să fie responsabili pentru faptele lor, să împărtășească, să împartă și să se ajute reciproc.

Joaca este esențială în dezvoltarea copiilor pentru că stimulează creierul să realizeze conexiunile între celulele nervoase, iar asta ajută la dezvoltarea abilităților motorii brute (mersul pe jos, alergare, sărituri, etc.) și a abilităților motorii fine (scris, lucru de mână, folosirea micilor unelte).

Yoga: o poveste pentru cei mici, o joacă pentru cei mari

Copiii noștri sunt mult mai ocupați decât suntem noi. Se trezesc în zorii zilei și pleacă la școală sau la grădiniță unde rămân 4, 6 sau chiar 10 ore, de cele mai multe ori, nemișcați în bănci. După ore merg la alte cursuri, de pian, limbi străine, meditații la matematică sau diverse sporturi competitive. Seara ajung acasă obosiți, irascibili și nu-și mai doresc decât să petreacă puțin timp jucându-se cu părinții. Care, la rândul lor sunt epuizați. Totul se desfășoară cu viteza unui rollercoaster și are aceleași linii sinuoase.

Yoga City_Kids Yoga

Noi, adulții, suntem prea serioși și ne dăm prea multă importanță. Copiii învață prin joacă orice, iar copiii zilelor noastre, extrem de inteligenți, ne provoacă în fiecare clipă să aruncăm masca seriozității și a importanței, și să ne jucăm cu ei. De aceea, întotdeauna propun părinților să participe la clasele de yoga și pentru o oră, să uite că au rate la bancă și facturi de plătit, și să lase copilul interior să iasă la suprafață, să se joace împreună cu copiii lor.

Prin urmare, când ajungi acasă, seara, nu deschide televizorul, închide orice device electronic pentru o oră sau două, și joacă-te cu copiii tăi. Uită de deadlineuri, de prezentări sau de vasele din chiuvetă și inventează împreună cu ei povești senzaționale cu animale fantastice transformate în posturi de yoga.

Nu este nevoie să le cunoști foarte bine, nu trebuie nici măcar să fi practicat yoga, deși ar fi minunat să fie așa, bazează-te pe ceea ce simți. Îți garantez că veți inventa cele mai amuzante posturi și cele mai aventuroase pățanii. Și dacă vrei să încerci împreună cu copilul tău o clasă de yoga, din fericire, acum poți să găsești și în România.

Lucrurile sunt simple. Joaca te ajută vezi viața mai roz, îți încarcă bateriile și te ține în flow.

LILIANA-YOGA-CITY

Am lucrat în presa TV și glossy foarte mulți ani, din 1997 până în 2011, iar prin 2012 am decis să fac o schimbare în parcursul meu profesional și m-am făcut instructor de yoga pentru copii. Prima certificare este Joga Moka, Budapesta, iar a doua, Rainbow Kids Yoga, școală certificată Yoga Alliance.

De atunci, mi-am luat certificarea ca instructor de fitness-aerobic și Pilates, și anul acesta voi face și cursul de instructor yoga pentru adulți.

Unde o urmărim pe Liliana?

Predă Yoga: aici și aici.

Citim articolele ei de pe blog sau o urmărim pe Facebook.

Sursa: yogacity.ro


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.