Yoga în contemporan: tradițională sau modernă, alegerea ta!

Atunci când m-a prins “the yoga bug” și fiecare vacanță se sprijinea pe clase, seminarii și workshopuri, mintea și corpul meu se balansau între abordări care se considerau, unele tradiționale, altele, variante ale tradiționalului, și cele care nu se considerau nimic. Dar, desigur, există o diferență în desfășurarea unei ședințe de Haṭha Yoga, nu numai de nuanța dată de profesor, dar și de structură.

Specific, în Haṭha Yoga, ramura care se bazează pe postură, respirație și atenție, stilul de practică este dat de felul în care combinăm aceste trei ingrediente și/sau de utilizarea unor elemente exterioare (de exemplu în Iyengar utilizarea obiectelor ajutătoare, în Jivamukti muzica, în Bikram temperatura de 40 de grade). Însă, pentru a eticheta stilul de yoga, ca fiind tradițional sau modern, mă uit mai întâi la felul cum a evoluat practica în timp, aplicarea principiilor care definesc tehnica și predarea lor.

Dar, să stabilim mai întâi termenul “tradițional” și cum se poziționează lângă opusul său: modern, actual, contemporan.

yoga contemporan

Într-un prim plan, “tradițional” nu poate exista în afara modernității, nu ar avea sens decât referindu-se la actual, la modern. Cuvântul în sine însemnând “a da mai departe”, a transmite continuu. În principiu, ceea ce se transmite, este un set de reguli, de norme, un anumit fel de a face și de a practica. Putem spune oare că, atunci când alterăm o practică tradițională, adăugăm, scoatem sau transformăm posturile, respirația sau metoda de a le efectua, intrăm în zona non conformismului?

Personal, ceea ce m-a atras și mă ține în sistemul Ashtanga Yoga (Aṣṭāṅga) este faptul că se reazamă pe o metodă analizată, cercetată îndelung.

Este adevărat că Pattabhi Jois a adus în timp modificări seriilor de posturi, dar oriunde m-aș duce în lume, într-un studio de Ashtanga, știu exact ce am de făcut, nu este obligatoriu să cunosc limbajul locului, Ashtanga este un limbaj de sine stătător.

Un avantaj al practicii tradiționale, poate fi faptul că ne ajutăm de acel set de reguli pentru a dezvolta o anumită profunzime în practică. Având un set de referințe bine stabilite, ne lasă să explorăm posturile mai în detaliu, și fizic, și emoțional și mental.

O abordare care deviază de la norme specifice, care explorează, îi lipsește timpul de a se maturiza, stabiliza, însă, să nu neglijăm faptul că acea practică, să-i spunem modernă, aduce prospețime, inovație, ceea ce poate captura mintea celui care practică, focalizând-o mai ușor – foarte utilă unui începător. Deschidere și adaptabilitate, față de disciplina și profunzimea abordării tradiționale.

Noțiunea că ”Yoga modernă” poate fi o extensie a celei tradiționale, poate chiar amplificarea ei, nu este de înlăturat.

Yoga în sine însemnând ”a uni””a pune împreună” prezență totală în ceea ce facem, în ceea ce suntem. Ce mai poate fi relevant, este faptul că diferenţa dintre Haṭha Yoga tradiţională şi cea modernă poate consta în intenţie.

De ce facem ceea ce facem? Dintr-un punct de vedere tradiţional, Haṭha Yoga se limitează în a menţine un corp fizic sănătos, pentru a fi capabili să accesăm celelate ramuri din yoga, bazate pe stări mentale din ce în ce mai subtile. Aici mă refer la cele 8 ramuri ale lui Patañjali, cel care a sintetizat sistemul yoga circa 2400 ani în urmă. Haṭha Yoga modernă face din menţinerea corpului fizic sănătos un scop în sine.

Mai degrabă aș adera la ideea de a știi când să adopt o practică tradițională și când am nevoie de altceva, poate noutate, variațiune, sau o completare – de exemplu atunci când suntem accidentați.

Convingerea că prin Yoga devin mai puțin tulburată, mai calmă, mai în echilibru cu mine și cu tot ce mă înconjoară, primează. Prefer orice formă practicată care pune împreună disciplina și creativitatea, care ne oglindește așa cum suntem acum, fără proiecțiile din trecut sau viitor, fără comparații cu superstaruri acrobatice, care ne aduce la conștiință limitările de orice fel pentru a se topi pe saltea. Practica care ne face să respirăm în pace. Yoga în contemporan: tradițională sau modernă, alegerea ta!

Paște fericit!


Irene Zaarour Ashtanga Yoga_Yoga City

Irene predă Ashtanga Yoga din 2007, se duce în Mysore, India regulat pentru a practica cu profesorii ei, este fascinată de latura flexibilă a acestei discipline și de posibilitatea  de a oglindii cele mai profunde aspecte ale ființei noastre. 

Unde o urmărim pe Irene?

Predă yoga: aici.


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.