Bumbacul organic: este timpul să alegem sănătos!

Atunci când alegi o bluză nouă, stilul și felul în care îți vine sunt atributele evidente pe care le ai în vedere. Totuși, cum, unde și din ce materiale sunt făcute hainele este foarte important, mai ales atunci când ne hotărâm să cumpărăm organic. Știm multe despre beneficiile de sănătate pe care le are aduce mâncarea organică sau produsele organice de curățenie, însă ce știm despre țesăturile organice?

Care este diferența între bumbacul organic și de ce este el mai bun decât bumbacul crescut în mod convențional? Acesta este cultivat cu metode și materiale care au un impact mai mic asupra mediului înconjurător. Un efort considerabil al mișcării ce se preocupă cu bumbacul organic este să utilizeze sisteme de creștere care îmbogățesc și mențin fertilitatea solului și construiesc agricultura biologică diversă, totul în timp ce irosește mult mai puțină apă.

Principalul beneficiu al materialelor organice este că materia primă nu este tratată cu pesticide, insecticide, ierbicide și organisme modificate genetic. Aceste toxine sunt dăunătoare atât pentru fermieri și muncitorii plantațiilor, cât și pentru noi, consumatorii, și toate ecosistemele vieții sălbatice.

Bumbacul crescut în mod convențional utilizează mai multe insecticide decât orice altă cultură din lume. Se estimează că, în fiecare an, plantațiile de bumbac consumă 25% din insecticidele folosite la nivel global și mai mult de 10% din pesticide. Aceste chimicale ne pot fi fatale și chiar otrăvesc fermierii peste tot în lume sau muncitorii care sunt nevoiți să inhaleze aceste substanțe în procesul lor de fabricație. World Health Organization înregistrează până la 20.000 de morți în fiecare an, cauzate de otrăvirea cu pesticide în țările în curs de dezvoltare. Reziduurile de pesticide au fost regăsite în mod constant în mâncare, animale de fermă și chiar în laptele matern. Nu numai că acestea au potențial cancerigen și au cauzat mii de cazuri printe adulși, însă ele sunt deosebit de periculoase pentru copii, cărora le poate cauza o debilitate în neurodezvoltare.

De ce să alegem organic?

Pe lângă faptul că ajută mediul înconjurător, beneficiile produselor din bumbac organic sunt foarte multe: gândiți-vă la economiile pe care le-ar face fermierii care nu ar mai fi obligați să cumpere cantități enorme de pesticide și la amprenta scăzută a poluării rezultate din transport. Mai mult decât atât, unii consumatori susțin că produsele din bumbac organic sunt mai moi și mai ușor de purtat direct pe piele.

Hainele din bumbac organic poartă, de obicei, o etichetă specială pe care sunt trecuți termeni de tipul „organic”, „conscious”, „eco-friendly” și se simt la pipăit într-un mod excepțional. Echipa V for Verde susține și poartă materialele organice, ușor de întreținut și prietenoase cu pielea. De aceea, am făcut o selecție de accesorii pe care noi le-am integrat în garderobă și le-am primit în casele noastre. Trăstuțele și pernele din bumbac netratat, neînălbit și nevopsit sunt îmbogățite de ilustrațiile personale a Lilianei Arnăut și transmit o stare de bucurie prin culoare. 🙂

Surse: 1 2 3

Trăisuță „All we have is now” (75 lei)

bumbacul organic

Trăisuță „Lasă-ți inima să cânte”
Lasa-ti-inimasa-cante-1-468x468

Pernă decorativă „Visător profesionist”

Visator-profesionist-468x468

Pernă decorativă „Pace”

Pace-468x468

 

 


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.