Beneficiile dudelor: fructele uitate ale copilăriei

Beneficiile dudelor includ abilitatea lor de a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv, scăderea colesterolului, ajutorul în curele de slăbire, accelerarea circulația sângelui, contribuția la formarea țesutului osos, creșterea sistemului imunitar, prevenția cancerului, încetinirea proceselor de îmbătrânire, scăderea presiunii sangvine, protejarea ochilor și susținerea metabolismului.

beneficiile dudelor

Dudele sunt fructele copilăriei multora dintre noi, însă originea lor ne conduce spre zona asiatică, aproape de China zilelor noastre. De acolo s-au împrăștiat în toată lumea și au fost apreciate pentru gustul deosebit, precum și pentru conținutul impresionant de nutrienți. Numele științific al dudelor depinde de la specie la specie, însă cele mai comune sunt Morus australis și Morus nigra. Procesul de creștere este accelerat atunci când sunt tinere, însă încetinește pe măsură ce culoarea li se schimbă de la alb la verde sau de la roz la roșu, mov închis sau chiar negru. În cazul în care aveți o grădină suficient de mare, puteți încerca să creșteți propriul dud. Se pot crește și în ghivece mari, însă vor necesita mutarea atunci când cresc. Iată cum putem crește copăcelul în ghiveci:

Pe lângă fructele cu beneficii excelente, să nu uităm de frunzele de dud, mâncarea preferată a viermișorilor de mătase, grație cărora putem purta rochii vaporoase de vară. 😀 În cele ce urmează, vom face o scurtă încursiune prin valorile nutriționale ale dudelor și efectele uimitoare pe care le pot avea asupra sănătații noastre.

Dudele sunt pline de nutrienți foarte importanți pentru organism, precum fierul, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor, calciu, dar și o cantitate senificativp de fibre și o serie de componente organice precum fitonutrienți, resveratrol (da, secretul tinereții veșnice), luteină și polifenoli.

Beneficiile dudelor:

Sănătatea digestivă: Ca majoritatea fructelor și legumelor, dudele conțin fibre, aproximativ 10% din cantitatea zilnică recomandată într-o singură porție. Fibrele ajută sistemul digestiv prin accelerarea mișcărilor mâncării ingerate prin tractul digestiv, în timp ce diminuează șansele de apariție a constipației, balonării și clampelor. Mai mult decât atât, fibrele ajută la regularizarea nivelului de colesterol.

Circulația: Nivelul ridicat de fier din dude, care reprezintă un mineral neobișnuit pentru fructele de tipologia aceasta, stimulează producția de celule roșii din sânge. Acest lucru înseamnp că oxigenul va fi mai bine distribuit în organism și va iriga țesuturile și organele, astfel ajutând metabolismul și optimizând funcționarea sistemelor.

Presiunea sangvină și sănătatea inimii: Resveratrolul este un antioxidant flavonoid foarte important care afectează direct funcționarea unor mecanisme din vasele de sânge, în primul rând făcându-le mai puțin sensibile. De fapt, resveratrolul creste producția de oxid nitric, care este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că relaxează vasele de sânge și reduce șansele formării de cheaguri de sânge și elimină afecțiunile ce pot cauza insuficiența cardiacă sau atacuri cerebrale. Acest resveratrol se găsește în multe fructe închise la culoare, ca murele, strgurii și chiar în multe tipuri de vin roșu.

Prevenția cancerului: Între conținutul ridicat de vitamina C, vitamina A și alte componente polifenolice și fitonutrienți, dudele sunt pline de potențial antioxidant. Antioxidanții sunt prima linie de apărare împotriva radicalilor liberi, care pot dăuna grav sănătății celulelor, cauzând mutația lor în celule canceroase. Această serie de antioxidanți din dude pot neutraliza rapid radicalii liberi, înainte să se producă nereguli.

Sistemul imunitar: Vitamina C este o armă puternică care luptă împotriva oricărei boli sau patogeni străini din organism, de care antioxidanții nu pot avea grijă. O singură porție de dude conține aproape întregul necesar de vitamina C pentru o zi, iar combinația ei cu celelalte minerale și vitamine din fruct reprezintă arma imbatabilă împotriva bolilor. Este recomandat să le condumăm în prima parte a zilei pentru a-și atinge adevăratul potențial.

Antioxidanții și îmbătrânirea prematură: Dudele ating un nivel înalt de vitamina A și vitamina E, precum și o serie de alte componente carotenoide ca luteina, beta carotenul și alfa carotenul. Toate aceste elemente se comportă ca antioxidanți care au efecte surprinzătoare asupra pielii, țesuturilor, părului și asupra altor zone care sunt în bătaia radicalilor liberi. Dudele pot ajuta la catifelarea pielii, la reducerea petelor roșii și a petelor de bătrânețe, fac părul strălucitor și îi redau aspectul sănătos.

În concluzie, această perioadă reprezintă o ocazie binevenită pentru cura cu dude, foarte simplă, de altfel, pentru că nu implică nicio regulă specială. Încercați să consumați zilnic câte o porție moderată, alături de o hisratare corespunzătoare și veți vedea rezultate remarcabile la nivelul pielii și al energiei zilnice. #vforverde

Surse 1 2 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.