Mucegaiul de pe alimente: cât de sănătos este să îl îndepărtăm?

Mucegaiul de pe alimente este sursa unei controverse între oamenii care spun că este inofensiv, așa că putem tăia partea afectată și consuma restul și cei care susțin că alimentul trebuie aruncat imediat la gunoi. În consecință, voi ce ați face cu lămâia mucegăită la un capăt ori cu pâinea pe a cărei coajă s-a instalat o pată mică albăstruie?

Echipa noastră a făcut cercetări și a descoperit că există unele alimente care pot fi consumate chiar și după ce au mucegăit, dar există și alimentele care ne pot îmbolnăvi serios dacă sunt contaminate.

mucegai pe alimente

Ce este mucegaiul?

Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite care trăiesc pe plante sau materie animală, sub formă de filamente (Fungi) care se înmulțesc prin spori. De obicei, cresc și se dezvoltă în condiții de umiditate și căldură însă o pot face ușor și la temperatura din frigider.

Este mucegaiul periculos?

Anumite categorii de mucegaiuri pot cauza reacții alergice și probleme respiratorii. Câteva astfel de ciuperci produc micotoxine, substanțe otrăvitoare care pot îmbolnăvi destul de ușor oamenii. Micotoxinele sunt produse de mucegaiuri care invadeaza cerealele, alunele dar pot fi găsite si pe legume și fructe. Dintre toate mucegaiurile, cea mai răspândită și periculoasă este AFLATOXINA. Aflatoxina este o substanță cauzatoare de cancer prin producerea unor anumite mucegaiuri în și pe alimente. Odată ajunsă în ficat, pur și simplu distruge o parte din el. Poate cauza probleme de sănătate atât la oameni cât și la animale.

Alimente pe care le poți consuma chiar dacă au mucegăit puțin:

Brânza dură fără mucegai. În brânzeturile a căror procesare nu include mucegaiul, acesta nu poate pătrunde foarte mult în interior. În această categorie includem Asiago, Pecorino, Parmezanul și brânza Cheddar, pentru care este suficient să eliminăm 3 cm în jurul și sub pata de mucegai, însă trebuie să fim foarte atenți să nu atingem cuțitul de mucegai.

Brânza dură cu mucegai. Aici vorbim despre Gorgonzola și Stilton, care au mucegai din procesului de fabricație, pot fi consumate dacă se îndepărtează cel puțin 3 cm din jurul și de sub pata de mucegai.

Fructele și legumele ferme. Este vorba despre varză, ardei sau morcovi, fructe și legume a căror densitate este mare. Ca și în cazul brânzei dure fără mucegai, acestea nu sunt invadate de mucegai prea ușor. Aceeași regulă a degetului (3 cm) se aplică și în cazul lor: tăiați in jurul și sub pata de mucegai și consumați fără probleme.

Alimente pe care trebuie să le arunci dacă au mucegăit puțin:

Iaurt și crema de brânză. Aceste alimente au un conținut cremos și pot fi contaminate cu mucegai foarte dificil de observat, fin, cu ramuri și rărădici cât un fir de ață, deasupra suprafeței.

Unele brânzeturi. Brânza cu mucegai de tipul Brie, Camembert sau blue cheese trebuie atuncată. Alte brânzeturi ca cea de vaci sau crema de brânză, Neufchatel, brânza de capră sau cașcavalul feliat se aruncă și ele.

Gemul și jeleul. USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) confirmă că mucegaiul din gemuri și jeleuri poate produce micotoxina despre care vă vorbeam mai sus. Așadar, aruncăm toata dulceața cu urme de mucegai!

Fructele și legumele moi. La fel ca iaurtul sau smântâna, fructele și legumele moi (castraveți, roșii, pere, fructe de pădure etc.) pot avea mucegai în interior, De asemenea, pentru că mucegaiul se împrăștie foarte repede în fructe și legume, verifică-le și pe cele din apropierea sursei de contaminare.

Pâine și alimente coapte. Aceste alimente sunt poroase, deci mucegaiul crește cu siguranță sub suprafață.

Unt de arahide, legume și nuci. Pentru că sunt procesate fără conservanți, ele pot fi ușor contaminate cu mucegai, conform aceleiași organizații, USDA.

În concluzie, trebuie să fim extrem de atenți cu alimentele pe care le depozităm în frigider sau în dulapuri, mai ales în perioada aceasta cu temperaturi ridicate. Sporii de mucegai pot contribui la afecțiuni serioase și pot dezvolta alergii. Pentru a diminua șansele de apariție a mucegaiului, vă recomandăm să spălați frigiderul în fiecare săptămână cu apă în care ați pus o lingură de bicarbonat de sodiu. La final, ștergeți cu un șervețel de hârtie și fiți atenți la mucegaiul din garniturile frigiderului.  Păstrați lavetele, bureții și mopul de curățat într-un mediu uscat. Dacă emană un miros ciudat, sigur sunt deja contaminați cu mucegai!

Surse: 1 2 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.