De ce plânge bebelușul tău? Cauze și strategii eficiente de calmare

Bebelușii plâng din foarte multe motive, iar părinții lor ar face aproape orice pentru a-i elibera de disconfort și a-i calma, însă nu e nici pe departe o treabă ușoară. Dacă îți dorești să îți liniștești copilul în mod eficient, trebuie să întelegi motivul pentru care plânge, deoarece există mai multe metode prin care îl poți calma.

Pentru toți părinții din lume, un singur zgomot este universal… Atunci când plânge bebelușul. Când un nou-născut este în incapacitatea de a-și exprima emoțiile, ei se vor folosi de plâns pentru a-și comunica sentimentele, precum foamea, oboseala, durerea, singurătatea și disconfortul. Suma lucrurilor pe care un adult le ia de-a gata datorită cunoștințelor lui despre lume este surprinzătoare. Ca adulți funcționali, noi sunt capabili de a ne păstra temperatura, să ne hrănim, să ne schimbăm hainele, să mergem la toaletă sau să căutăm atenție, să evităm contactul social, să luăm medicamente și tot felul de alte lucruri mărunte. Totuși, un bebeluș este încă subdezvoltat din punct de vedere mintal și fizic și are nevoie de altcineva care să aibă grijă de el. De la schimbarea scutecului la exprimarea dorinței de a fi ținut în brațe, bebelușul plânge din multe motive…

plânge bebelușul
Câteodată, lacrimile pot semnala durerea provocată de colici sau alt tip de disconfort intestinal, așa că plânsul cronic nu ar trebui niciodată ignorat. Există multe teorii și strategii de parenting și îngrijire a copilului, însă ar rebui să știți că toți copiii sunt diferiți, astfel încât algoritmele nu funcționează asupra tuturor. Chiar și așa, odată ce copilul a fost hrănit, schimbat și i s-a oferit toată atenția și dragostea din lume, ar trebui să iei în considerare câteva strategii cate să te ajute să calmezi un bebeluș supărat. În timp ce plânsete ocazionale sunt normale, dacă bebelușul tău pare să plângă constant, în ciuda eforturilor tale, atunci s-ar putea să se simtă cu adevărat rău și ai face bine să-l duci la doctor cât de repede posibil. Dacă nu e cazul, atunci ai nevoie de vâteva trucuri care să-l calmeze:

Lasă-l să asculte zgomote liniștitoare: unul dintre cele mai liniștitoare zgomote pentru un bebeluș sunt bătăile inimii mamei sale. Acești stimuli repetitivi sunt, de cele mai multe ori, tot ce are bebelușul nevoie pentru a se calma. Dacă nu poți să iei direct în brațe, încearcă o melodie draguță cu acorduri repetitive.

O baie caldă: disconfortul cauzat de scăderea temperaturii este adesea motivul pentru care un copil plânge neîncetat. Frigul este resimțit cu mult mai multă putere de un copil față de un adult, așa că o schimbare de mediu și temperatură poate di o distragere plăcută.

Dințișorii: creșterea dinților este o parte impredictibilă a copilăriei, fiindcă poate începe oricând, de la trei luni până la un an, și poate continua la fel de bine până la al treilea an. Această experiență dureroasă este aproape exclusiv exprimată de copil printr-un plânset continuu, așa că fii conștient și pregătește-ți strategiile din timp. Apariția dinților îl va face să bage obeicte în gură pentru a-și calma gingiile. Fii sigur că acele obiecte sunt curate și sigure pentru mestecat. 🙂

Masajul: un magaj pe spate sau o mângâiere pe burtică poate fi o soluție rapidă pentru plânset. Copiii sunt foarte predispuși la gâdilat și au tendința să le placă, ceea ce este o metodă excelentă de a le redobândi zâmbetul și de a-i distrage de la orice emoție îi determină să plângă.

Schimbarea poziției: asemenea adulților, bebelușii amorțesc atunci când stau într-o singură poziție pentru mult timp. Acest lucru se poate întâmpla în timpul mesei, atunci când se găsesc în poziții ciudate. Desigur, plimbarea în cărucior, ținutul în brațe sau dormitul pot determina amorțire membrelor. Atenție, însă, pentru că o schimbare rapidă de poziție poate să le amestece mâncarea din stomac și să le dea un disconfort.

O plimbare cu mașina: poate nu știați, dar zgomotul motorului mașinii, precum și vibrația din timpul condusului poate face minuni pentru un bebeluș care nu se oprește din plâns. Sentimentul este similar cu plimbarea în cărucior, deși întunericul din mașinp, alternat de lumina repetitivă a farurilor de pe drum (plimbarea în timpul nopții este recomandată) poate elibera bebelușul de sentimentul neplăcut și îi induce somnul.

Ceaiul de plante: deși unii părinți folosesc remedii naturale pentru copii, ceaiurile foarte diluate de plante pot fi eficiente în calmarea unui copil supărat care nu se poate opri din plâns. Îi poți freca gingiile cu un ceai de plante foarte diluat, ceea ce îi va grăbi somnul și îl va mai elibera din durerea provocată de apariția dinți.

Extractul de vanilie: acest remediu natural este destul de popular datorită calităților sale de calmare și încălzire, așa că atunci când este aplicat pe gingiile bebelușului care suferă de colici sau este chinuit de dințișori, îl poate calma rapid. Extractul de vanilie este și relaxant pentru stomac, ceea ce poate reprezenta adesea disconfortul copilului.

Elimină stimulii externi: excesul de stimuli vizuali sau auditivi poate suprasolicita un bebeluș, ceea ce conduce inevitabil la plânset. Dacă duci un bebeluș într-o cameră întunecată sau stingi televizorul sau radioul, s-ar putea să se calmeze. Muzica în surdină, un balansoar și o cameră întunecată poate fi o strategie excelentă pentru momentul în care nu mai știi ce să faci cu bebelușul care plânge.

Voi ce alte strategii folosiți pentru a calma bebelușul plângăcios? 🙂

Surse 1 2 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.