organic-food-fad_h

Mâncarea organică vs. Mâncarea naturală. Nu te lăsa păcălit!

Multă lume are impresia că nu există nicio diferență între mâncarea organică și cea naturală și că amândoi termenii se referă la același lucru. Totuși, diferențele constau în etape ale producției, recoltării și chiar a depozitării. Iată despre ce e vorba:

Mâncarea organică se referă la alimente ce sunt produse, manufacturate și mânuite folosind mijloace organice aprobate de autoritățile de certificare.

Mâncarea naturală, pe de altă parte, se referă, în general, la alimente care nu sunt alterate chimic sau sintetizate sub nicio formă. Acestea sunt derivate din plante sau animale, deci mâncarea naturală nu este neapărat organică și viceversa.

mâncarea organică

Totuși, întrebarea firească pe care ne-o punem este: „De ce unii oameni preferă mâncarea organică, iar alții pe cea naturală?” – răspunsul este foarte simplu: credința fermă că sintetizarea alimentelor conduce la pierderea unei părți din nutrienții și proprietățile benefice. Așadar, cerința pentru alimente fără fertilizatori chimici, pesticide sau conservanți este în continuă creștere, după cum arată monitorizările guvernului american.

Un exemplu bun pentru a ilustra diferența dintre natural și organic este un baton de fructe preambalat. Dacă batonul conține doar ingrediente certificate organic, pe ambalaj va scrie 100% organic. Dacă batonul este doar 70% organic, atunci pe ambalaj va fi notat: „făcut din ingrediente organice”. Orice trece mai jos de procentul de 70% nu ar avea dreptul de a fi certificat organic, iar dacă batonul este făcut doar dintr-o majoritate de fructe și nuci, atunci probabil va fi denumit „natural”, deși cu siguranță conține o cantitate mare de zaharuri rafinate, conservanți și componente chimice.

Beneficiile pentru sănătate:

Mâncarea organică: până acum nu există nicio evidență care să certifice faptul că mâncarea organică este mai sănătoasă decât cea non-organică, însă un lucru este cert – alimentele organice sunt mult mai sigure decât mâncarea convențională, pentru că nicio substanță chimică nu a contribuit la producerea ei. Totuși, studii recente au arătat că a alege mâncare organică poate conduce la creșterea aportului de antioxidanți și la expunerea redusă la metale grele.

Mâncarea naturală: oamenii preferă mâncarea naturală pentru că sunt conștienți de faptul că procesarea excesivă a alimentelor distruge beneficiile lor pentru sănătate.

Prețurile de la raft:

Mâncarea organică: Durata de viață pe raft a mâncării organice este mult mai mare decât cea a mâncării naturale, ceea ce ânseamnă că o poți depozita în siguranță pentru o durată mai mare de timp.

Mâncarea naturală: Din moment ce este procesată la minim, multe alimente au un conținut mare de apă, ceea ce le diminuează semnificativ durata de viață la raft.

Mâncarea organică se găsește cam în orice supermarket mare, însă există unele magazine, chiar și online, unde se pot găsi doar astfel de produse.

Pentru o analiză completă a fenomenului creat de mâncarea organică, V for Verde recomandă articolul „Clear differences between organic and non-organic food, study finds” de la The Guardian

Surse 1 2 3

RelatedPost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

1 Comment

 • Gabriel Diaconu
  octombrie 4, 2016 3:42 PM

  Salutare!!

  Un mic detaliu – In Romania termenul este de agricultura / produs ecologic, spre deosebire de UK sau USA, unde este „organic agriculture”. De altfel, si certificarea, se primeste pe un produs ecologic.
  Nu exista termenul de agricultura sau produs organic la certificarea pentru „alimentele bio”

  Alimentele cu certificare ecologic au pe eticheta un mic logo format din literele AE si niste stelute. Le puteti identifica usor! Este ilegal ca un producator sa spuna ca produsul lui este ecologic (organic si bio poate spune fara nici o problema), daca nu are certificare, si logo-ul respectiv

Leave a Reply