Astenia de primăvară

Ce este astenia de primăvară?

Dacă la început de primăvară simți o stare de oboseală fizică și slăbiciune, atunci probabil este astenie.

Ea se manifestă prin moleșeală continuă, apatie, probleme de concentrare sau chiar dureri. Pe lângă asta, se intensifică stările de melancolie și tristețe, care pot evolua în depresie sau anxietate. De aici apare și denumirea „astenie”, care vine din limba greacă și înseamnă „fără forță”.

astenia de primavara

Care sunt cauzele?

Toate aceste simptome apar din cauza perioadei de tranziție de la iarnă la primăvară. În timp ce iarna stăm mai mult în casă și facem mai puțină mișcare, primăvara suntem nevoiți să trecem la obiceiuri diferite. Tot acest proces de adaptare ne afectează atât fizic, cât și psihic.

Tot acum apar schimbările hormonale. Prezența soarelui și a alimentației diferite sunt principalele motive. Primăvara consumăm mai multe produse proaspete, verzi, bogate în vitamine și minerale, în timp ce iarna nu ne bucurăm de ele.

Cercetările ne arată că persoanele predispuse la astenie sunt de cele mai multe ori femei. Riscul este crescut și pentru cei cu boli cronice sau pentru cei care lucrează mult în spații închise, la birou și în fața calculatorului. Totuși, asta nu este o regulă.

Cum trecem peste?

Dacă totuși se întâmplă să avem astfel de stări, este bine să știm cum să le depășim. În primul rând, este indicat să petrecem foarte mult timp în aer liber și să nu evităm sportul. Vremea frumoasă de afară e cu atât mai potrivită pentru asta.

astenie de primavara (1)

Trebuie să fim în continuare atenți la alimentație. Începem prin înlocuirea meniurilor grele, de iarnă cu cele ușoare și sănătoase. E nevoie de mai multe legume, fructe și lichide pentru a ne recăpăta energia.

Chiar dacă trebuie să fim mai activi, asta nu înseamnă că ignorăm odihna. Ea este necesară, însă într-un mod echilibrat și eficient pentru a alunga oboseala.

Indiferent dacă suntem predispuși la astenie sau nu, aceste obiceiuri trebuie adoptate din timp, de oricine. Este bine să ne găsim hobby-uri care ne mențin activi, dar și care ne relaxează pentru o stare de spirit cât mai bună.

Să nu lăsăm loc unor astfel de energii negative și să întâmpinăm primăvara cu optimism și fericire.

Surse: 1, 2, 3, 4

Foto: 1, 2


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.