Bioloi

#buylocal: Bioloi, ulei bio de floarea soarelui, presat la rece

La ultimul eveniment V for Verde Local Market am cunoscut-o pe Oana Irimescu și am testat uleiul de floarea soarelui bio de la Bioloi. Este un ulei presat la rece, care își are originea în Județul Călărași. Pe noi ne-a impresionat, așa ca ne-am dorit să aflăm povestea din spatele primului ulei de floarea soarelui certificat bio, 100% românesc.
Cum a început aventura Bioloi?

Noi suntem povestea clasică… 4 foști corporatiști, prieteni de familie, care la un moment dat, într-un anumit context economic, am decis să schimbăm stresul unui job fără prea multe satisfacţii cu ceva nou.

O întâmplare fericită a făcut să ne iasă în cale peninsula de la Măriuţa, un loc superb înconjurat de ape, destinat iniţial unui hotel de lux. Am aflat că nu mai fusese cultivat de 10-15 ani înainte şi atunci, am decis foarte repede că vom face agricultură bio.

Bioloi (4)

Dorinţa asta mai are un context şi anume, apariţia băieţelului nostru, Tudor, care ne-a schimbat viaţa şi percepţia legată de mâncare. Suntem mai atenţi la ce anume punem pe masă şi la ce le oferim oamenilor. Anul 2016 este cel în care am început plantarea culturii de floarea soarelui bio.

Care este experiența voastră cu uleiurile de floarea soarelui?

Înainte de asta nu mai avusesem nicio legătură cu agricultura. Suntem toţi economişti ca formare, dar agricultori autodidacţi.

Cum se face uleiul Bioloi. Care sunt etapele de producție?

Am început cu găsirea unui soi de sămânţă românească certificată BIO pe care am plantat-o şi îngrijit-o doar cu apă. Restul a făcut natura.

Bioloi (3)

Solul a fost testat şi certificat de către cei de la CERES (origanism de inspecţie şi certificare acreditat de MADR). Analizele de laborator ale solului sunt făcute în Germania. După recoltare, seminţele sunt depozitate corespunzător (asta înseamnă în saci speciali şi un depozit care a trecut şi el printr-o etapă de certificare bio—mai clar toată recolta pe tot parcursul ei de la plantare şi până la produsul finit).

Sticla de ulei BIOLOI nu intră în contact cu niciun produs de agricultură convenţională şi niciun produs chimic. De aici, pleacă pe tranşe către procesator, unde este stoarsă mecanic la o presă de origine Elveţiană care ţine temperatura stoarcerii undeva la maxim 35 de grade.

Bioloi (1)

Procesul de stoarcere mecanic produce fizic fricţiune care în condiţii normale ridică foarte mult temperatura seminţelor afectându-le proprietăţile, astfel, este necesară o grijă suplimentară şi pe partea asta. După stoarcere se filtrează eventualele resturi ale cojilor şi se îmbuteliază în ambalajul de sticlă 100% reciclabilă în care îl puteţi vedea. Ambalajul este închis la culoare pentru a oferi condiţii de păstrare optime, fără a necesita depozitarea la rece.

Care sunt avantajele unui astfel de ulei?

Agricultură/produs bio/eco/organic înseamnă 0 chimicale pe tot parcursul procesului de producţie. Nu folosim nici un fel de îngrăşăminte, pesticide, acceleratori de creştere, ierbicide, solvenţi, etc.

În contextul actual, când pare că toată lumea încearcă să mănânce cât mai curat, cred că agricultura eco va fi din ce în ce mai răspândită.

Bioloi (6)

Bioloi (5)

Care sunt provocările cu care vă confruntați în acest business?

Sigur că ne-am lovit şi probabil ne vom mai lovi de obstacole mai mari sau mai mici. În special, în relaţia cu instituţiile statului. Totuşi, provocarea cea mai mare despre care vreau să vorbesc este clientul final, căruia încercăm să-i explicăm diferenţa dintre „100% natural”, „produs tradiţional” şi bio. El trebuie să ştie să citească o etichetă, să recunoască semnele unui produs certificat şi să înţeleagă de ce există o diferenţă de preţ.

Cum a primit piața din România uleiurile voastre?

Au trecut aproximativ 6 luni de la apariţia lui BIOLOI şi recunoaștem că nu e uşor să faci cunoscut un produs absolut nou (ca şi producătorul lui). Însă, avem convingerea că treptat, cu ajutorul unor platforme că a voastră şi a unor oameni deschişi ca voi, şi mai ales a clienţilor noştri care ne apreciază, vom fi din ce în ce mai cunoscuţi.

Ce ne bucură foarte mult, este faptul că absolut toţi clienţii care au avut ocazia să-l guste, au fost încântaţi de gustul lui şi au revenit la noi.

Unde găsim uleiurile Bioloi?

Pe BIOLOI puteţi să-l comandaţi direct de la noi, prin intermediul site-ului www.bioloi.ro şi a paginii de Facebook. Pentru Bucureşti livrăm personal.

Ne puteţi găsi şi în câteva magazine online, cum ar fi www.eldorplant.ro , www.emag.ro , www.pravaliamica.ro şi fizice, cum ar fi Ki-life şi Bebe Tei Sun Plaza.

Ce le recomandați cititorilor care caută produse bio?

În primul rând, să se informeze. Să se asigure că produsul cumpărat are certificare, ea reprezentând singura garanţie că acel produs nu conţine chimicale acumulate de-a lungul procesului de producţie.

Să se ghideze după semnul Uniunii Europene de produs certificat bio: un dreptunghi verde cu un contur de frunză albă, care este însoţit de datele de identificare ale producătorului. De exemplu, pe mine (Oana Brânduşa Irimescu) mă găsiţi pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca producător de agricultură ecologică certificat.

Bioloi (1)

În final, cel mai important este să mănânce sănătos, cumpătat şi de ce nu, să încerce BIOLOI!
Următorul V for Verde Local Market are loc pe 23 iulie, la Spațiul M60. Între timp ne propunem să spunem poveștile producătorilor locali români. #buylocal

RelatedPost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply