17760767_1212267902219451_7400917782265336217_o

#buylocal: Fagurele cu miere, produse apicole

Continuăm seria de interviuri cu producători locali. Cei de la Fagurele cu miere ne spun povestea lor, transmisă din generație în generație, despre munca și pasiunea din spatele produselor apicole neprocesate.

Cine este în spatele afacerii Fagurele cu miere?

E mult spus afacere. Este vorba de un mic producător apicol. Sau mai bine spus, este vorba despre un mod de viaţă pe care ni-l dorim pentru noi şi copiii noştri. Aşadar, în spatele afacerii sunt Voinicul, Viteazul, Mami şi Capitanu, adică familia noastră aşa cum este ea prezentată pe site-ul nostru. Din echipă mai face parte şi albinuţa Api, mascota noastră, care ne învaţă multe despre viaţa albinelor şi beneficiile produselor apicole.

Personajele povestirilor despre noi

Cum a început afacerea cu stupinele și de unde provine mierea voastră?

Apicultura este o activitate moştenită. Vine de la unul dintre bunicii soţiei, care a fost preot şi avea albine. De acolo, au mers mai departe socrii şi acum noi. Mierea provine de la stupii noştri (vatra de stupină din comuna Mihai Bravu, care aparţine de Aria Protejată Parcul Comana) şi de la stupii socrilor (vatra de stupină din Dobrogea). Pentru a face miere selecţionată, se face pastoral.

Ce implică o afacere în apicultură și care sunt provocările cu care vă confruntați?

Apicultura, ca şi agricultura, este o afacere care ţine de natură. Din păcate, natura nu mai este respectată şi apicultura devine din ce în ce mai greu de practicat, implicând zbucium mult şi costuri mărite.

De asemenea, mierea, ca multe alte alimente, se confruntă cu o concurenţă acerbă focusată pe preţ, rulaj şi mai puţin pe calitate.

Aţi făcut vreodată calculul să vedeţi cât costă 100g de miere adevărată şi cât costă 100g de diverse bomboane sau prăjituri care conţin mult zahăr, coloranţi şi arome?

Fagurele Cu Miere-189

Cum deosebim mierea neprocesată de cea procesată?

Aici ar fi multe de povestit. Am scris mai multe articole pe blogul nostru la secţiunea despre miere. Pe scurt, fiecare sortiment de miere are anumite proprietăţi organoleptice, gust, miros, culoare şi cristalizare, complet diferite de la un sortiment la altul.

Cel mai evident şi cel mai uşor de identificat dacă mierea a fost procesată, este iarna şi primăvara. După cum bine ştiţi, mierea cu adevărat naturală, la un moment dat, cristalizează. Unele cristalizează mai repede (mierea de rapiță) şi altele mai greu, dar de prin luna noiembrie, toate sortimentele de miere se prezintă în stare cristalizată (cu excepţia celei de salcâm care poate cristaliza în 1-2 ani). Aşadar, din luna noiembrie până în luna mai, când cumpăraţi miere, dacă vreţi să fiţi siguri că nu e prelucrată termic, cumpăraţi miere cristalizată.


Toată lumea vinde „miere naturală” dar mai puţini vând miere în stare naturală, miere brută, vie, raw, etc.


 

Fagurele Cu Miere-103

Care sunt condițiile de păstrare a mierii de albine?

O întrebare foarte bună şi importantă, cu atât mai mult când vorbim de miere neprelucrată termic, în stare cristalizată. Ideal este ca mierea să fie păstrată într-un loc răcoros, temperatura sub 20 gr. C, întunecat şi fără umiditate. De asemenea, mierea trebuie păstrată într-un recipient de sticlă care să fie etanş închis, deoarece mierea este higroscopică (are capacitatea de a absorbi umiditatea din aer). Ar fi ideale beciurile de pe vremuri.

De ce am spus că este foarte important modul de păstrare la mierea în stare cristalizată? Peste iarnă, mierea cristalizează foarte tare. Când vin căldurile, din aprilie, mai, dacă mierea dă de căldură, poate începe să se decristalizeze parţial, să facă un strat fluid deasupra sau chiar să fermenteze (se întâlneşte câteodată la mierea de rapiță) şi să aibă un aspect necomercial. Acest lucru nu se întâmplă la mierea prelucrată termic, deoarece ea este oricum fluidă. Va fi doar mai zemoasă sau mai vâscoasă, în funcţie de temperatura de păstrare.

Fagurele Cu Miere-88

Care sunt beneficiile mierii de albine?

Pe scurt, mierea brută este un aliment dulce sănătos, cu beneficii majore nutritive şi terapeutice pentru organism.

Mierea naturală este un aliment foarte bogat în zaharuri simple (fructoză şi glucoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate şi arse complet, eliberând energie care este pusă în totalitate la dispoziţia organismului.

Despre beneficiile fiecărui sortiment de miere găsiţi scris şi pe blogul nostru.

Ce alte produse apicole recomandați cititorilor să încerce?

Noi recomandăm să fie consumate regulat toate produsele apicole în starea lor cât mai naturală, neprelucrată. Iată câteva bunătăţi apicole: polen crud, pastură, propolis brut sau tincturi, căpăceală şi, bineînţeles, fagurele cu miere.

Produsele apicole luate împreună îşi accentuează acţiunile terapeutice, ceea ce face ca doctorii cu competenţe în apiterapie, să recomande consumul de amestecuri apicole. Pentru imunizare, vitaminizare şi energizare, se pot realiza amestecuri apicole care conţin polen crud, pastură, lăptişor de matcă, apilarnil, extract de propolis, cătină, miere de salcâm, etc.

Cos-cadou-miere-de-albine

Unde vă găsim?

Avem deschis non stop pe www.fagurelecumiere.ro. Ne ocupăm personal, lunea şi joia, de livrarea gratuită în Bucureşti şi de expedierea coletelor prin curier rapid în alte localităţi.

Ne mai  găsiţi şi pe email fagurelecumiere@gmail.com sau pe telefon 0745.292.452. De curând, cu ajutorul unor clienţi deveniţi prieteni, avem şi aplicaţia Fagurele Cu Miere disponibilă gratuit şi în AppStore, cât şi în GooglePlay.

De asemenea, participăm cu mare plăcere ca expozanţi la târguri, unde vin cei care sunt interesaţi de o  alimentaţie sănătoasă, aşa cum este şi evenimentul organizat de voi, V for Verde Local Market. La aceste expoziţii, invităm vizitatorii să povestim pe teme apicole şi să deguste mierea şi alte produse. Pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/fagurelecumiere.ro/ menţionăm de fiecare dată când participăm la evenimente.

Așadar, pe 23 iulie îi găsim la a doua ediție V for Verde Local Market. Ne îndulcim cu miere de albine și testăm diverse produse apicole în stare naturală.

RelatedPost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply