Legume Fericite (1)

#buylocal: ferma bio cu Legume Fericite

Astăzi facem cunoștință cu Mihaela Buligoanea de la Legume Fericite. Am găsit o afacere de bun simț, care își respectă clienții oferindu-le cele mai bune produse. Legumele sunt bio, proaspăt culese din ferma de la Tărtărești, județul Dâmbovița, și livrate cu multă dragoste și atenție.

De unde ideea de Fermă Bio? Cum a început povestea Legume Fericite?

Împreună cu soţul meu şi cei doi copii, în toamna lui 2007, ne-am mutat din Bucureşti în Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Întotdeauna ne-a plăcut să locuim la casă şi am hotărât să luăm o bucată de teren pe care să construim casa unde să ne creştem copiii. Amândoi petrecusem vacanţele în copilărie la ţară şi prinsesem gustul.

Ne-au fost necesari şapte ani să terminăm construcţia casei, dar am crescut copiii mult mai aproape de natură, într-un spaţiu generos. Locuind aici şi bucurându-ne de această suprafaţă mare, ar fi fost absurd, din punctul meu de vedere, să mergem să facem piaţa în Bucureşti.

Am început să cultivăm pentru noi roşii, ardei, cartofi, ceapă, vinete, dovlecei. Am produs la început pe o suprafaţă restrânsă cât pentru zece familii – fără nici un fel de îngrăşământ. Într-adevăr, pe un pământ odihnit, unde nu se folosiseră poate nicicând pesticide şi asta pentru că eram chiar în vatra satului şi suprafaţa respectivă fusese o pajişte de vreo 2-3 pogoane pe care păşteau două vaci din când în când.

Am beneficiat pentru câteva luni de experienţa unei doamne fost cercetător la Institutul de la Fundulea şi am învăţat lucruri de bază pentru a începe traseul meu în horticultură. Uşor, uşor pofta de a studia, de a cerceta şi de a încerca diverse culturi a venit şi, totodată, ideea de a aduce în casele cât mai multor familii legume curate.

Legume Fericite (3)

Care sunt cele mai importante etape în cultivarea legumelor bio?

În momentul în care ne decidem să producem ecologic, ne asumăm o responsabilitate mare. Un punct de plecare este Respectarea unui Regulament European care impune anumite practici şi folosirea doar a anumitor substanţe ca tratamente acceptate în agricultura ecologică.

Pentru mine a fost foarte simplu, pentru că mulţi ani am folosit doar macerate din urzică şi coada calului, lapte proaspăt pentru combaterea sau prevenirea bolilor şi dăunătorilor. Neprovenind din mediul agricol, sunt economist de profesie, nu eram conştientă cât de greu este să faci producţie sănătoasă, rentabilă, pe o suprafaţă mare şi cât de dificilă este o astfel de afacere când puţini sunt oamenii cu atâta dragoste pentru pământ încât să depășească obstacolele muncii în câmp, indiferent de sezon.

Când decizi să produci ecologic reînveți să accepţi mersul natural al lucrurilor… Milioane de gândaci de Colorado, colonii întregi de musculiţă albă a verzei, mana, putregai, diferenţe de temperatură, secetă, arşiţă, ger, brume timpurii sau târzii, ploi acide, grindină şi câte şi mai câte, toate le accepţi şi mergi mai departe cu speranţa că următorul an va fi mai uşor, mai bun, mai productiv.

Există obligativitatea folosirii seminţelor netratate, nemodificate genetic, organice.

Dacă decizi să mergi pe această cale te supui inspecţiilor efectuate de organul de certificare autorizat, dar şi de autorităţile de la Ministerul Agriculturii.

Legume Fericite (7)

Cum poți identifica un produs bio de unul hrănit cu îngrășăminte chimice? Cum ne dăm seama de ce punem pe masă?

Aici sunt mai multe aspecte de subliniat:

Există produsul convenţional – produs industrial, provenit din culturi intensive pe care îl găsim în angro–urile de fructe şi legume, în supermarketuri sau diverse magazine mici, dar şi în piaţă. Într-adevăr, este un produs care atrage prin aspect şi preţ, uneori poate avea gust, arată aproape perfect, producţiile sunt extrem de mari, iar preţul este mic în consecință. Este un produs obţinut cu îngrăşăminte chimice, mult azot, pesticide, tratamente pentru transport, păstrare. Poate fi obţinut din seminţe modificate genetic, tratate, în general hibrizi care conduc la producţii mari şi fructe rezistente.

Există aşa numitul produs natural – obţinut în general cu îngrăşăminte naturale (gunoi de grajd, care să nu provină din ferme intensive sau unde au fost crescute păsări sau animale cu stimulatori, antibiotice, etc) şi cu tratamente naturale sau chimice, dar acceptate (cum ar fi zeama bordeleză/sulfatul de cupru). Aceste produse sunt produse de contact, nu sistemice, substanţa nepătrunzând în ţesutul plantei. Dozarea tratamentelor sau a îngrăşămintelor este foarte importantă şi ține de corectitudinea fiecărui fermier în parte. Acest produs natural este mai puţin uniform, are un preţ accesibil, poate avea gust, poate avea aspectul unui produs convenţional sau al unuia ecologic.

Legume Fericite (4)

Produsul ecologic, organic sau biologic este cel obţinut prin tehnologii de cultură şi metodologii de combatere şi prevenire, supravegheate îndeaproape de un organism de inspecţie acreditat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ele se obţin doar cu îngrăşăminte ecologice şi tratamente acceptate de Regulamentul (CE) 834/2007. Produsele certificate ecologic se pot verifica oricând în laboratoare specializate în privinţa nivelului de pesticide. Terenul pe care se obţin aceste produse nu provine din culturi intensive. Produsele organice se obţin din seminţe netratate, ecologice şi obligatoriu seminţe sau material săditor, care nu au fost modificate genetic. Acest produs arată diferit de ceea ce se vinde în supermarket-uri şi de multe ori în pieţe. Producţia este de multe ori foarte redusă, preţurile mult mai mari.

Gustul – este determinat de mai mulţi factori – indiferent de tipul de produs – convenţional, natural sau ecologic. Gustul poate depinde de soi sau hibrid, de tehnologia de cultură şi de factorii de vegetaţie (sol, temperatură, apă, lumină), momentul recoltării şi modul de depozitare.


De exemplu, foarte puţine persoane cunosc faptul că roşiile nu se păstrează la frigider, ele devin făinoase şi fără gust la temperaturi scăzute.


Care este situația fermelor bio în România?

Ferme bio în România sunt destul de puţine, suprafaţa cultivată în sistem ecologic este redusă şi asta probabil pentru că cererea este mult inferioară celei din restul Europei. Susţinerea din partea statului este aproape inexistentă, birocraţia te descurajează şi, în acest context, este un act de mare curaj să produci organic legume şi fructe şi să ai biodiversitate.

De unde cumpărăm Legumele Fericite? Unde vă găsim?

Legume Fericite înseamnă o fermă certificată ecologic, unde de-a lungul anului, în funcţie de sezon producem salate diverse, rucola, ceapă şi usturoi verde, praz, ceapă de tuns, mărar, pătrunjel, leuştean, rădăcinoase – morcov, păstârnac, ţelină, pătrunjel rădăcină, sfeclă roşie, napi, porumb pentru fiert, ridiche neagră, roşii, ardei, castraveţi, dovlecei, vinete, varză, conopidă, broccoli, gogoşari, lobodă, ştevie, spanac, mazăre, fasole, căpşuni, zmeură, mure, mere, caise, prune, cireşe.

Avem o platformă online şi o pagină de facebook unde se pot regăsi foarte multe informaţii.

Se pot cumpăra produse din ferma noastră prin mai multe modalităţi:

  • Se comandă online pe legumefericite.ro, telefonic la 0734 337 330 sau prin mesaj la comenzi@legumefericite.ro. Se livrează la domiciliu în Bucureşti (livrare Legume Fericite), în restul ţării prin curier DPD, se pot ridica comenzi direct de la fermă sau sâmbătă din Piaţa Amzei.
  • Se poate cumpăra direct din Piaţa Amzei, unde avem o tarabă deschisă de sâmbătă până luni între orele 10.00 şi 18.00
  • De câteva ori pe an participăm şi avem stand cu vânzare la evenimente/târguri precum V for Verde. Aceste evenimente sunt anunţate prin newsletter-ul pe care îl trimitem săptămânal sau pe pagina noastră de Facebook.

Legume Fericite (2)

Ce le recomandați cititorilor atunci când caută legume sănătoase?

În căutările noastre de legume şi fructe sănătoase recomand să ne informăm cât mai mult posibil, să punem cât mai multe întrebări celui care se prezintă ca fiind producător, să nu cautăm legumele care arată cât mai bine, prezintă mai multă credibilitate cele cu bube, mai mici, poate şi cu viermişori, dar nu neapărat.

Dacă un producător susţine că produce ecologic/organic sau bio este de preferat să i se solicite certificatul care atestă acest lucru, acesta trebuie să fie valabil şi să cuprindă produsele pe care le vinde.

Legume Fericite (6)

Care sunt legumele și fructele de sezon în iulie?

În luna lui Cuptor avem o bogăţie de produse care se pot culege din grădină sau din solar: roşii, ardei, castraveţi, dovlecei, bame, cartofi, ceapă şi usturoi, rădăcinoase – morcovi, pătrunjel rădăcină, păstarnac, ţelină, sfeclă roşie, kale, mangold, măcriş, fasole fideluță, mărar, pătrunjel şi leuştean, porumb pentru fiert, caise, piersici, prune, căpşuni, pepeni, dar şi zmeură şi mure 🍎🍅🌽🍅🍆🍒🍓

 

RelatedPost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply