MamaPan (6)

#buylocal: MamaPan, brutăria cu maia

La V for Verde Local Market i-am avut alături de noi pe cei de la MamaPan, brutăria artizanală, care pe lângă bunătăți pregătite cu grijă din ingrediente naturale, oferă sprijin femeilor aflate în situații de vulnerabilitate.

Care este povestea din spatele afacerii MamaPan? Ce v-a determinat să înființați o afacere de tip social?

Brutăria s-a înființat ca o afacere de tip social. Este o afacere, fiind orientată spre vânzare, profit și respectând toate regulile și standardele de funcționare. De asemenea, este socială. În primul rând prin persoanele angajate care sunt parte dintr-un grup vulnerabil și care și-au găsit un loc de muncă (beneficiind și de calificare în meserie), cât și prin reinvestirea profitului tot către zona socială.

Brutăria MamaPan s-a născut din dorința organizației noastre, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, de a ajuta una dintre categoriile de persoane de care ne ocupăm. Misiunea noastră ca ONG este să oferim sprijin femeilor, respectiv mamelor singure și celor cu mai mulți copii, care se confruntă cu dificultatea de a se angaja și a-și păstra un loc de muncă și, implicit, cu dificultăți financiare. Astfel, beneficiarele directe ale acestui proiect sunt mame care își cresc singure copiii sau mame care au mai mult de 2 copii în întreținere.

MamaPan (1)

Pe lângă nevoia de a oferi suport mamelor singure din comunitate, am dorit să creăm produse tradiționale, sănătoase, pe care să le putem oferi în mod responsabil comunității. Brutăria produce diverse sortimente de pâine (cu făină albă și integrală, din grâu și secară, făină din orez, cânepă și migdale, pâine fără gluten, cu diferite tipuri de semințe etc.), precum și alte produse: cozonaci, sărățele, cornulețe cu nucă și gem, fursecuri și biscuiți, diferite plăcinte, prăjituri cu stafide, scorțișoară și ghimbir, cu pudră de roșcove etc. Produsele noastre sunt fără drojdie, fără conservanți și amelioratori, dospite natural, folosind maia naturală, modelate manual și coapte în cuptor pe vatră.


Brutăria are și un program de donații, multe produse ajungând zilnic la diverse familii aflate în dificultate și copii din centre de zi.


MamaPan (5)

Cum se desfășoară o zi la MamaPan?

Programul brutăriei este de la 6:00 dimineața până la 21:30 seara, brutăresele lucrând în două schimburi. Dimineața devreme pregătim pentru livrare comenzile din ziua respectivă și fermentul pentru pâinile speciale. Apoi, dubița MamaPan pleacă la drum către clienți încărcată cu bunătățile brutăriei.

În schimbul de dimineață, primele pregătite sunt plăcintele cu mere, apoi intră în lucru biscuiții și pateurile. În jurul orei 12:00, când avem finalizată lista comenzilor pentru a doua zi, putem începe malaxarea aluatului și modelarea pâinilor, care apoi se lasă la dospit. Facem cornulețele cu magiun și nucă, după care urmează pregătirea pâinilor speciale, a prăjiturilor cu roșcove, a celor cu stafide și scorțișoară și a fursecurilor cu nucă și unt.

MamaPan (4)

Pe seară, după ce toate produsele de patiserie s-au răcit, începe ambalatul lor. În paralel, coacem pâinile pe toate cele 4 vetre ale cuptorului și, pe la ora 6 seara, începe să miroasă a pâine caldă. Ultimii pe care ii pregătim sunt cozonacii, pe care îi vom coace a doua zi, dis de dimineață.

La sfârșitul programului facem curățenie peste tot și pregătim fermenții pentru a doua zi.

Cum identificați persoanele în situații de vulnerabilitate?

Organizația care a înființat brutăria – Centrul Parteneriat pentru Egalitate are ca misiune sprijinirea femeilor și susținerea drepturilor acestora. În activitățile noastre, colaborăm constant cu organizații care au ca beneficiare femei aflate în diferite situații de vulnerabilitate. De asemenea, am desfășurat și desfășurăm proiecte care au avut/au ca beneficiare fete și femei în situații de dificultate.

Au trecut 2 ani de la primele vânzări MamaPan, cum a fost drumul până aici și ce planuri aveți pentru viitor?

Nu a fost și nu este deloc ușor să gestionezi o afacere socială bazându-te exclusiv pe resurse proprii, plătind salarii decente angajatelor, trebuind să faci față competiției de pe piață, oferind, în același timp, un produs sănătos. Foarte mult efort și foarte multă muncă stau în spatele înființării și funcționării brutăriei, în toate etapele ei de dezvoltare. Am reușit să creștem, ne-am creat o imagine în piață, am atras și păstrat un număr de clienți fideli, ne-am diversificat rețetele și produsele, ajungând acum la 12 sortimente de pâine și la 14 tipuri de produse de patiserie. Pentru a fi cât mai sănătoase și variate, facem și produse fără zahăr și fără gluten, folosim făinuri speciale, cum ar fi făina de migdale sau cea de cânepă.

MamaPan (2)

Pe lângă producție, vânzare și distribuție, organizăm vizite pentru copii din grădinițe sau școli primare, de exemplu, în perioada Școlii Altfel, dar nu numai. Copilașilor li se prezintă brutăria, li se arată cum se face pâinea și au ocazia să modeleze singuri din aluat. La plecare, pot lua cu ei pâinicile realizate.

Alte activități sunt oferirea de servicii personalizate pentru companii, de exemplu livrarea de produse pentru pauze de cafea în cadrul unor evenimente interne, organizarea de degustări și vânzări în sediul companiilor, vânzare în cadrul unor târguri interne ale companiilor, livrarea unor cadouri personalizate pentru angajați.

Nu în cele din urmă, încercăm să fim prezenți cu produsele MamaPan la diferite evenimente și târguri tematice (legate de un stil de viață sănătos, dar și de produse artizanale, tradiționale sau handmade).

Pentru viitor ne dorim dezvoltarea de parteneriate cu companii private, deschiderea unui magazin propriu, continuarea promovării misiunii sociale și creșterea locurilor de muncă pentru femei vulnerabile în cadrul brutăriei.

Care este produsul preferat al clienților MamaPan?

În ce privește pâinea, vedeta este pâinea din făină de grâu integrală, simplă sau cu semințe de susan, iar dintre produsele de patiserie, cei mai căutați sunt biscuiții sărați din făină integrală, cu diverse tipuri de semințe. De asemenea, în sezon, de sărbători, cozonacul este și el la mare căutare.

MamaPan (6)

Care este secretul care vă diferențiază de celelalte brutării?

MamaPan este singura brutărie socială unde lucrează mame singure și mame cu mai mult de 2 copii în întreținere. Fiind o afacere socială, profitul rezultat sprijină persoanele dezavantajate social, atât lucrătoarele brutăriei, cât și alte persoane și familii aflate în dificultate, printr-un program special de donații „Pâinea este Dar”.

Brutăria MamaPan folosește ingrediente naturale (fără amelioratori și alte adaosuri periculoase) și maia naturală în locul drojdiei industriale. Pe piață există foarte puține brutării care produc o astfel de pâine. Procesul de producție este unul artizanal, care implică timp îndelungat de pregătire, dospire naturală, modelare și ambalare manuală.

De unde cumpărăm produsele MamaPan?

Există mai multe modalități prin care se pot cumpăra produsele noastre:

  • Online, prin comenzi plasate pe site-ul brutăriei: mamapan.ro; livrăm produsele gratuit la domiciliu sau birou, pentru comenzi de minim 50 lei.
  • Ridicarea produselor comandate de la magazinele partenere, după plasarea, în prealabil, a unei comenzi pe site (magazinul naturist Ki-life – str. Piața Amzei 17, magazinul naturist Ilan Plant – str. Batiștei 5, Sara Green – str. Nicolae Caramfil 85, Băcănia Veche – str. Barbu Văcărescu 49)
  • Ridicarea produselor de la fabrică – str. Drumețului nr. 2A, sector 3, București, după plasarea, în prealabil, a unei comenzi pe site.
  • Ne găsiți periodic la diverse târguri și evenimente, urmărindu-ne pagina de facebook.
  • La cerere, pregătim evenimente de degustare și vânzare a produselor noastre în companii.

RelatedPost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply