Tu știi ce tip de dosha ai ?

Ayurveda este o știință înrudită cu yoga și a luat naștere acum 5.000-6.000 de ani, când călugării indieni căutau leacuri  pentru a vindeca bolile. Ayurveda mai este cunoscută drept “știința cunoașterii vieții”. Principiul după care se ghidează este că fiecare dintre noi este unic și fiecăruia dintre noi i se potrivește un anumit stil de viață. Se concentrează pe prevenirea bolilor care ne-ar putea afecta și oferă sfaturi și informații depre cum să ne menținem sănătatea fizică si spirituală. Sfatul unui doctor ayurvedic este schimbarea dietei în loc de rețetele de pastile  convenționale.

Cum funcționează Ayurveda?

În Ayurveda, cele cinci elemente care se găsesc în toate ființele vii – eterul, apa, focul, aerul și pământul – sunt cărămizile vieții. În timp ce această fundație se aseamană la toți oamenii, manifestarea acestor elemente prin intermediul celor trei doshas – cum apar ele și în ce proporții – este ceea ce dă unicitate fiecărui individ. În alte cuvinte, fiecare dintre noi conține o combinație unică între cele trei forțe energetice.

 Cele 3 Dosha

tu știi ce tip de dosha ai

Pitta Dosha – intensă și vulcanică – ne întărește  curajul, inteligența și vitalitatea. Această energie  ne controlează sistemul metabolic, digestia, absorția, nutriția și temperatura corpului. Ne dă hotărârea și motivația de a merge mai departe pentru a ne îndeplini obiectivele. Această energie se află în tractul digestiv, în special în intestinul subțire și în stomac.

Persoanele dominate de energiile Pitta au o voință puternică și tind să fie încăpățânate. Abordează munca și distracția cu aceeași intensitate și competitivitate. Sunt caracterizate de voința puternică de a conduce și de abilitatea de a învăța rapid, demonstrând că pot să își recunoască ușor noile abilități. În același timp, își pierd răbdarea cu cei care nu pot înțelege noile concepte cât mai repede. Afecțiunile tipice acestui tip de energie sunt inflamațiile, erupțiile cutanate și acnee. Pentru a rămâne în echilibru, trebuie să își gestioneze tendințele agresive, direcționând energia lor spre oportunități productive și învățând să controleze puterea lor distructivă, mai ales în relații.

Vata Dosha – delicată – înseamnă vânt. Este prezentă în aerul care este înmagazinat în corp, cum ar fi în articulații, șolduri și partea inferioară a spatelui.

Personanele dominante de energiile Vata au de obicei o conformație a corpului slabă și înaltă. Sunt active din punct de vedere psihic și fizic. Preferă activitățile creative, leagă ușor conexiuni cu oameni noi și preferă să călătorească în locuri exotice. Atunci când sunt echilibrate, persoanele vata sunt flexibile, se bucură de imaginație bogată și sunt pline de viață. Când vata nu se află în echilibru, indivizii pot deveni fricoși și anxioși. Tind să sufere din cauza pielii uscate și preferă vremea caldă și umedă. Influența aerului din constituția lor cauzează fluctuații dramatice în apetitul, energia și starea lor de spirit. În consecință, vata tinde să uite să mănânce sau să doarmă. Dieta lor variază de la consumul de mâncăruri grele, la stimulenți, cum ar fi cafeaua, pentru a susține o activitate fizică si mentală intensă.

Kapha Dosha – protectivă – Este energia principală care ține toate celulele unite și ajută la formarea mușchilor, oaselor și tendoanelor. Principala funcție este aceea de protecție.

Personanele dominate de energiile Kapha tind să fie corpolente sau chiar supraponderale. Când aceste energii nu sunt în echilibru, persoanele suferă de obezitate, somn în exces, astm, diabet sau depresie. Emoțional, indivizii kapha sunt calmi, naturali, gânditori și iubitori. Au o abilitate deosebită de a se bucura de viață. Oamenii plini de energii kapha tind să se compromită în relații sau joburi care nu mai sunt benefice sau necesare. Pentru a păstra echilibrul energiilor kapha, este necesară urmarea unei rutine zilnice, evitarea umezelii, păstrarea ordinii ambientale și sportul cât mai des.

Rolul Doshelor

Cele trei doshas funcționează împreună în cicluri, dând naștere la toate ritmurile și tiparele din natură. Obiceiurile- bune sau rele – pe care ți le formezi, sunt manifestări ale doshelor tale. Începerea înțelegerii și aprecierii doshelor, este cheia cunoașterii de sine. Cu cât știm mai multe despre ceea ce ne destabilizează, cu atât mai ușor putem să ne echilibrăm energiile.

Cum pot să determin ce tip de constituție minte/corp posed ?

Există multe cărți și site-uri care pot fi folositoare pentru determinarea doshelor. Unul dintre ele este Holistic Online, care este foarte detaliat și profund. Țineți minte că tipul constituției corpului se schimbă odată cu vârsta, anotimpuri și situații de viață, așadar rezultatele se pot modifica în timp. Cu cât faceți mai multe teste, cu atât veți avea un rezultat mai clar asupra tipului vostru de Dosha.

 

Surse: 1, 2, 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.