24 martie, Ora Pământului

Pe 24 martie 2018 între orele 20:30 – 21:30 sărbătorim Ora Pământului, prin care susținem mediul înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice, stingând lumina timp de o oră.

Unde a început ?

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF). Prima oară a avut loc la Sydney, cel mai mare oraș din Australia, în 2007. Se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut între 2% și 10% în acea oră și 2,2 milioane de oameni au participat la eveniment.

Această acțiune a luat naștere ca să sensibilizeze consumatorii față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

ora pamantului (2)

Cum a evoluat ?

În 2007, în Australia, aproape 2,2 milioane de gospodării și firme au participat la prima ediție a Orei Pământului. În jurul lumii, de asemenea, mai multe acțiuni au avut loc:

În Kuala Lumpur, Malaezia, turnurile gemene, Petronas Twin Towers și-au stins luminile;
În Egipt, luminile de pe Sfinx și Marile Piramide ale lui Giza au fost oprite;
Palatele regale din Danemarca, Amalienborg și Gråsten au luat parte la eveniment stingând luminile

În 2008, numărul țărilor și statelor participante a crescut la 35 de țări din jurul lumii, aproximativ 400 de orașe și peste 36 milioane de oameni participanți. De asemenea multe monumente au fost înscrise la Ora Pământului:

Clădirea Empire State din New York
Podul Golden Gate din San Francisco
Casa Operei din Sydney, Australia
Templul Budist Wat Arun din Bangkok, Tailanda
Coloseumul din Roma, Italia

Google a susținut și el evenimentul și a colorat pagina de start în negru în ziua în care a avut loc Ora Pământului.

În 2009, Romania s-a alăturat evenimentului pe 28 martie, alături de alte 82 de țări și 2100 orașe.

Astăzi, evenimentul se celebrează în peste 180 de țări.ora pamantului (1)

Ce se întâmplă în București ?

În București, au loc mai multe evenimente și discuții legate de biodiversitate organizate de WWF pentru a marca Ora Pământului. La Palatul Universul (Beans & Dots și Mezanin), de la ora 19:00 până la 21:30, sunt programate mai multe reprezentații, de la proiecție de film, jumătate de oră de dans, concerte și o trupă de improvizație.

Adevărații VeloPrieteni România organizează o tură cu bicicletele și de asemenea în toată țara sunt  evenimente organizate de Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

Ce se întâmplă în țară ?

Adjud, Arad, Aiud, Bacău, Brașov, Brăila, Bistrița, București, Buzău, Constanța, Făgăraș, Drobeta Turnu Severin, Iași, Moinești, Oradea, Onești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighișoara, Tulcea, Turda, Vulcan și-au anunțat participarea la această ediție a Earth Hour. Sunt deja planificate evenimente, activități educative, culturale, lansări de lampioane și aprindere de lumânări decorative.

Idei și sugestii

Dacă vrei să sărbătorești evenimentul, poți apela la metode simple, cum ar fi să cinezi la lumina lumânării, să organizezi o noapte de board-games sau pur și simplu să stingi sursele electrice neimportante pentru o oră.  De asemenea poți să te înscrii pe www.ora-pamantului.ro ca să îți arăți susținerea pentru Ora Pământului.

Surse: 1, 2, 3, , 5

Surse foto: 1, 2, 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.