Adevărul despre gluten

Glutenul este o proteină care se găseşte în mod natural în grâne precum grâu, secară, orz şi ovăz. În componenţă are două sub-proteine – glutenin şi gliadin – care ajută la creşterea aluatului. Ca ingredient, glutenul are gust de cretă, similar cu cel al amidonului de porumb. Se găseşte în alimente precum pâine, paste, covrigi dar şi în sosuri, amestecuri de condimente, vitamine. Pâna aici, nu sună nimic periculos, nu?

În ultimii ani am asistat la o isterie în jurul discuţiilor despre gluten. Novak Djokovic, unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de tenis, a atribuit succesul său din jurul anilor 2011 unei diete fără gluten.  Vedete ca Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus sau Russell Crowe s-au arătat încântate de rezultatele dietei lor fără gluten, însă nu doar celebrităţile au adoptat acest regim. Potrivit unei cercetări de piaţă din 2015,  aproximativ 30% dintre americani încearcă să reducă sau să elimine glutenul din alimentaţia lor, în timp ce 63% dintre ei consideră că o dietă fără gluten le poate îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală.

Adevărul este că glutenul este singura proteină care este imposibil de digerat de către corpul nostru. Mai mult decât atât, moleculele indestructibile ale glutenului pot trece de mucoasa intestinelor. În cazul unor persoane, sistemul imunitar identifică această trecere ca pe o infecţie. Ceea ce înseamnă ca de fiecare dată când o persoană consumă alimente cu gluten, sistemul imunitar va face orice îi stă în putinţă să îl elimine din organism, inclusiv să distrugă celulele intestinale.  Rezultatul, boala celiacă, cauzează simptome gastrointestinale severe ce pot fi evitate numai prin o dietă fără gluten.

Există numeroase teste care depistează boala celiacă. Senzitivitatea la gluten, însă, este mult mai greu de identificat. Senzitivitatea la gluten este definită ca orice problemă de sănătate care are legătură cu consumul de gluten, exceptând boala celiacă. Existenţa acesteia este un subiect controversat, deşi studii recente ale BMC demonstrează conexiunea cu sistemul imunitar.

Dr. Alesio Fasano, directorul Centrului pentru Cercetare a Bolii Celiace de la Universitatea Maryland afirmă că persoane de orice vârstă pot dezvolta boala celiacă ori senzitivitatea la gluten.  Genele ar putea fi motivul. Deoarece bacteriile din tractul intestinal pot exercita o putere mărită asupra genelor, este posibil ca nivelul bacteriilor din intestine să declanşeze apariţia bolii celiace şi a senzitivităţii la gluten.

Activitatea bacteriilor intestinale ar putea fi motivul pentru creşterea bruscă a ratei de apariţie a bolii celiace din ultimii ani. Faptul că suntem mai preocupaţi de igienă decât în trecut poate declanşa o activitate mai intensă a sistemului imunitar şi un mediu mai instabil pentru bacteriile intestinale sănătoase. În acelaşi timp, consumăm mai multe produse pe bază de grâu decât strămoşii nostri, iar acest grâu conţine mai mult gluten, ceea ce, din nou, duce la creşterea numărului de îmbolnăviri.

Evident, nu toate persoanele care afirmă ca au sezitivitate la gluten au întradevăr o problemă medicală. Deoarce simptomele variază de la crampe abdominale, dureri musculare, ameţeli sau oboseală cronică multe persoane tind să se autodiagnostice. La acest lucru se adaugă popularitatea curentului anti-gluten. Din fericire, o dietă fără gluten te obligă să eviţi junk food, însă beneficiile se opresc aici.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.