Uleiul de jojoba şi proprietăţile lui miraculoase

Uleiul de jojoba (pronunţat ho-ho-ba) este lichidul ce provine din seminţele plantei Simmondsia chinensis care creşte în mod natural în America Centrală. Deşi este numit ulei, compoziţia lui este mai degrabă de ceară lichidă vegetală. Este apoi rafinat şi transformat într-un ulei fără miros ori culoare. Uleiul de jojoba a fost folosit în medicina tradiţională pentru o varietate de afecţiuni.

Uleiul de jojoba este folosit singur ori în combinaţie cu alte uleiuri esenţiale pentru a-i spori beneficiile. Acest ulei a devenit popular pentru proprietăţile sale hidratante şi emoliente. Versatilitatea sa l-a făcut un ingredient indispensabil în industriile pentru îngrijirea părului şi skin-care. Reface balanţa naturală a pielii şi a părului prin hidratarea lor intensivă.

Uleiul de jojoba este foarte asemănător cu sebumul secretat de corpul uman. Poate fi folosit ca supliment de sebum pentru persoanele al căror corp nu produce suficient  sau în cazul excesului de sebum din piele ori păr. Este anti-bacterian, anti-inflamator, non-toxic şi non-comedogenic. Aceste proprietăţi fac uleiul de jojoba benefic pentru păr şi piele.

Este de preferat ca uleiul să fie organic şi fără aditivi pentru a-şi păstra toate proprietăţile. Alte ingrediente pot irita pielea. Cu atât de multe proprietăţi la activ, beneficiile se împart pe liste lungi. Iată câteva dintre acestea:

  1. Hidratează

Are în compoziţie o cantitate mare de ceramidă, moleculă ce acoperă celula şi o păstrează hidratată. Este rapid absorbit în piele şi nu lasă pielea grasă. Ajută la creearea unei bariere puternice împotriva alergenilor, deshidratării şi poluării. Pentru o acţiune hidratantă aplică pe faţă şi mâini o cantitate mică. Lasă uleiul să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa înlatura-l cu apă şi săpun.

  1. Tratează afecţiuni ale pielii

Este tratament natural pentru eczeme. Uleiul de jojoba are proprietăţi anti-inflamatorii ce ajută în cazul roşelii provocate de piele uscată sau alte afecţiuni precum rozaceea. Poţi aplica uleiul de jojoba pe zonele afectate de două ori pe zi pentru un efect calmant.

  1. Echilibrează producţia de sebum a pielii

Datorită proprietăţilor non-comedogenice uleiul de jojoba nu blochează porii. Acesta opreşte pielea din a secreta sebum în exces. Pentru astfel de efecte, spală-ţi faţa şi usuc-o folosind un prosop de hârtie. Masează-ţi faţa şi gâtul cu câteva picături de ulei. Eşti gata!

  1. Reduce ridurile şi semnele îmbătrânirii

Pe lângă efectul hidratant, uleiul de jojoba diminuează ridurile fine şi îţi face pielea să arate mai fermă şi randiantă.

Este bogat în vitamina E, vitamină ce ajută la eliminarea radicalilor liberi care sunt responabili pentru îmbătrânirea pielii. Aplicarea constantă a uleiului poate reduce ridurile cu 25%. De asemenea, acidul linolenic şi antioxidanţii prezenţi în compoziţia uleiului  ajută la regenerarea celulelor pielii.

Îl poţi folosi direct pe piele sau amestecând câteva picături în crema de faţă obişnuită sau în gelul de curăţare.

  1. Tratează acneea

Porii blocaţi duc la acnee sau iritaţii. Unele produse care tratează acneea conţin grăsime animală ce blochează porii şi mai mult, de aceea este indicat să folosim produse naturale.

Uleiul de jojoba este anti-septic. Ceea ce îl face perfect în tratamentele acneei. Curăţă suprafeţele iritate şi porii, fără să lase semne. Ajută şi la reducerea petelor.  Pe timp îndelungat, folosirea uleiului de jojoba ajută la micşorarea porilor şi echilibrează secreţia de sebum, prevenind astfel reapariţia acneei.

Aplică ulei de jojoba pe zonele afectate şi lasă-l să acţioneze peste noapte. Spală restul de ulei a doua zi folosind apă călduţă.

  1. Reduce inflamaţiile pielii

Proprietăţile anti-bacteriene ale uleiului de jojoba ajută la reducerea inflamaţiei prin distrugerea bacteriilor. Este de asemenea folosit pentru tratarea rănilor, zgârieturilor sau infecţiilor minore. Uleiul de jojoba reduce inflamaţia şi roşeaţa care apare odată cu o leziune. Ca mod de aplicare, toarnă cu grijă câteva picături pe zona afectată.

  1. Atenuează cearcănele

Studii de specialitate au demonstrat că uleiurile sunt o alternativă bună în reducerea cearcănelor. Amestecă ulei de jojoba şi esenţă de muşeţel în cantităţi egale şi masează uşor pe zona de sub ochi timp de 15 minute. Spală cu apă călduţă. Uleiul de jojoba va reduce inflamaţia din zona afectată.

  1. Reduce vergeturile

Uleiul de jojoba vine şi în ajutorul femeilor însărcinate deoarece are proprietăţi care ajută la prevenirea şi reducerea vergeturilor de pe corp. Pe timpul sarcinii, masează cantităţi mici de ulei pe zonele predispuse de două ori pe zi. Continuă procesul şi după ce ai născut pentru a te asigura că reduci vergeturile la minimum.

Surse: 1, 2, 3


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.