Arta ceaiului: beneficii și arome

Misterele ceaiului rămân încă nedescoperite, pentru că fiecare nouă informație ne duce mai departe într-o aventură prin camere calde, frumos mirositoare, unde oamenii fie își petrec timpul în liniște, fie discută aprins cu partenerii lor de conversație. Ceaiul a fost și rămâne o ocazie numai bună pentru interacțiuni sociale, arta ceaiului fiind strâns legată de socializare. Însă ce ne atrage nouă atenția sunt beneficiile multiple ale acestei băuturi miraculoase, pe care o să le tot discutăm și de acum încolo.

Ceaiul alb se obține de la mugurii și frunzele tinere ale plantei camellia sinesis de ceai, care se recoltează doar câteva săptămâni în fiecare primăvară, într-o zonă nordică a Chinei, numită Fujian. Frunzele sunt recoltate de obicei de la mijlocul lunii martie și până la jumătatea lunii aprilie și doar în zilele în care nu plouă. Asemenea șampaniei, ceaiul alb poate fi numit ceai alb doar dacă provine din provincia Fujian. Ceaiul alb și-a primit numele de la poleiala care acoperă frunzele, cunoscută sub numele de Hao.

Beneficii:

Ceaiul alb are în componență substanțe care previn diferite forme ale cancerului. Se pare că acestea au efect asupra celulelor cauzatoare de cancer de colon, prostată, și de stomac. Flavonoidele prezente în ceaiul alb inhibă apariția și dezvoltarea celulelor de cancer.

Ajută și la reducerea nivelului colesterolului din sânge. Catechinele prezente în ceaiul alb cresc nivelul colesterolului folositor, reducându-l pe cel periculos. De asemenea, previne și îngroșarea arterelor.

Băutul de ceai alb în mod regulat duce la mărirea densității oaselor. Ceaiul alb reprezintă un foarte bun tonic pentru oamenii care sufera de boli ale oaselor, precum osteoporoza si artirita.

Ceaiul alb are, de asemenea, numeroase proprietăți antibacteriale și antivirale. El întărește sistemul imunitar și protejează împotriva atacurilor virale și bacteriene. Ceaiul alb este foarte eficient împotriva răcelii sau a gripei.

Este excelent pentru o piele sănătoasă și plină de strălucire. Elimină radicalii liberi care afectează pielea și limitează efectele stresului, frigului și ale arsurilor solare asupra pielii.

Ceaiul verde, cunoscut și ca ceaiul neoxidat, este făcut din frunzele plantei camellia sinensis. Frunzele sunt smulse, puțin vestejite, după care sunt pregătite imediat pentru a păstra calitatea verde și pentru a preveni oxidarea. Ca rezultat al acestor metode, ceaiurile verzi au o concentrație mai mare de clorofilă, polifenoli și antioxidanți față de ate feluri de ceai. Ceaiul verde poate crește fie la lumina soarelui, fie la umbră. Frunzele sunt recoltate de trei ori pe an, însă prima recoltă este cea mai bună din punct de vedere calitativ.

Beneficii:

Cofeina din ceaiul verde acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cofeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet în organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare, pe care o induce în organism, se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea.

De asemenea, acest tip de cofeină ajută la activarea metabolismului şi a sistemului digestiv şi contribuie la purificarea organismului de toxine.

Prin conţinutul de L-teanină, ceaiul verde ajută la îmbunătăţirea tonusului psihic, creând o stare generală de bine care se va reflecta în îndeplinirea cu succes a provocărilor cotidiene.

Ceaiul negru, cunoscut în China și ca ceaiul roșu pentru infuzia sa roșie, este unic pentru că se obține din două tipuri de plante: camellia sinensis sinensis și camellia sinensis assamica. Prima are frunze mai mici și se cultivă în China și în împrejurimi, pe când cea de-a doua se cultivă în India și Sri Lanka. Frunzele uscate de ceai negru sunt 100% oxidate, de unde și culoarea neagră. Procesul de pregătire include vestejirea, rularea, oxidarea și uscarea.

Beneficii:

Stimulează sistemul imunitar grație taninului care protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecții și multe altele.

Previne cancerul datorită antioxidanților care previn apariția mai multor tipuri de cancer: de stomac, colorectal, de sân, ovarian, pulmonar, de prostată și de vezică urinară, iar compusul TF-2 inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în organism.

Îmbunătățește sistemul cardiovascular: flavonoidele, manganul și polifenolii prezenți în ceaiul negru mențin mușchii inimii sănătoși, îmbunătățesc fluxul sanguin, previn formarea cheagurilor de sânge, reduc riscul apariției bolilor cardiace și scad nivelul colesterolului LDL.

Cum preparăm ceaiul?

Găsirea gustului perfect este, în sine, o artă. Mai jos am notat niște norme generale, însă simțiți-vă liberi să experimentați:

Pentru 250 ml de ceai, folosiți o linguriță rasă de ceai, în cazul sortimentelor fine. Pentru ceaiuri aromate, folosiți o linguriță plină, cu vârf. Pentru o ceașcă de ceai puternic, puteți folosi mai multe frunze de ceai – asigură-te însă că te încadrezi în recomandări, pentru a nu face ceaiul prea amar.

Enjoy 🙂

Surse: 1 2 3 4


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.