Cum salvează arhitectura ecologica mediul înconjurător

Arhitectura ecologica poate intr-adevar salva mediul inconjurator. Presiunea resimțită de omul modern, datorată factorilor de mediu și întreținută de nivelul crescut de stres cu care ne-am obișnuit să trăim, începe să devină de nesuportat. Tot mai multe persoane își caută refugiul în natură sau își doresc să aducă natura la ei acasă prin diferite metode: de la alimentele organice din farfurie și până la aparatele ingenioase pentru exerciții fizice, suntem dispuși să ne reconectăm cu natura chiar din confortul propriei case.

În acest sens, a apărut conceptul de arhitectură ecologică – locuințe construite din materiale organice sau biodegradabile (lemn, lut etc.) și nu folosesc resurse poluante. Casele verzi se încălzesc și luminează cu energie eoliană, energie solară sau geotermală și sunt adevărate oaze de verdeață.

Regulile construcției ecologice

  • Utilizarea resurselor si energiilor naturale regenerabile disponibile
  • Utilizarea elementelor de climă și vegetație pentru optimizarea relației construcțiilor cu mediul înconjurator
  • Reducerea energiei înglobate in materiale și tehnici de constructie precum și a energiei necesare în exploatare.
  • Folosirea structurilor constructive sensibile la mediu – structuri ce reacționează la modificarile de mediu

 

Casele active sunt clădiri proiectate astfel încât să producă mai multă energie decât consumă, asigurând în paralel un mediu interior sănătos pentru viața oamenilor, cu un impact cât mai redus asupra mediului natural.

Casele pasive sunt cele care asigura un climat interior comfortabil și vara și iarna, fără însă a fi nevoie de o sursă convențională de încălzire. Datorită construcției sale speciale, această clădire este puțin sensibilă din punct de vedere al conformului termic la modificările parametrilor meteorologici.

Aceste elemente ale proiectării construcțiilor ecologice sunt rezultanta aplicării, în tehnică si design, a celor două principii ale ecologiei mediului construit: integrarea naturii în arhitectură și integrarea arhitecturii în natură, menite ca împreună să realizeze simbioza dintre mediul natural si cel construit.

Beneficiile construcțiilor ecologice se observă, în primul rând, în cazul facturilor la curent, care se reduc considerabil. Perioadele de recuperare a banilor investiți în folosirea diferitelor materiale și tehnici ecologice pot fluctua, însă. De exemplu, suma investita pentru izolarea termică și iluminarea eficientă poate fi recuperată în aproximativ un an sau doi. Singura problemă ar putea fi costurile ridicate ale unui sistem de generare a electricității cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice, însa chiar și aceste sisteme se vor ieftini in viitor. Potrivit specialiștilor, dacă o cladire este construită ecologic de la bun început, costul ei îl poate depăși cu maximum cinci procente pe cel al unei construcții realizate tradițional.

În ultimă instanță, realizăm că reîntoarcerea la natura reprezintă cea mai eficientă metodă de a ne redescoperi pe noi înșine și de a ne reconecta la vibrația universală de la care ne-am desprins.

Surse 1 2 3 4


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.