Efectul Barnum: știința manipulării într-un test de personalitate

Efectul Barnum este un termen utilizat în psihologie și se referă la tendința oamenilor de a accepta caracterizări generaliste sau vagi ca fiind corecte despre ei înșiși. Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă cei ce cred rezultatele testelor de personalitate, se încadrează în profile prestabilite sau caută predicții astrologice. Acest fenomen a fost numit după comediantul P.T. Barnum, cel ce oferea clienților circului său o varietate de „adevăruri” greu de combătut cu ajutorul rațiunii.

Ești cumva genul de persoană caracterizată de o empatie puternică dar care, în același timp, se remarcă printr-un sistem de gândire independent? Sau poate că ești mai degrebă critic cu tine însuți, chiar nesigur pe alocuri. dar te poți apăra atunci când este cazul? Cu siguranță însă ești o ființă umană, cu o mulțime de gânduri și sentimente care se contrazic adesea. Așadar, faceți cunoștință cu efectul Barnum, din cauza căruia ajungem să credem despre noi tot felul de banalități și ne pierdem într-o încrengătură de asocieri acolo unde nici n-ar trebui să zăbovim.

test de personalitate

Psihologul Bertnam Forer a descoperit prima dată că oamenilor le este foarte ușor să fie de acord cu niște descrieri vagi care li se adresează, fără a realiza că acestea s-ar putea aplica, de fapt, tuturor, incusiv vărului îndepărtat pe care nu l-ai mai văzut din copilărie. Forer a testat ipoteza într-un mod ingenios: a dat un test de personalitatea studenților de la psihologie și apoi i-a întrebat cât de bine li s-au potrivit rezultatele.

Ce nu știau ei era că toți au primit aceeași schemă de rezultate care să le „descrie” personalitatea, bazată pe răspunsuri unice. Da. ați ghicit! Toți studenții au spus că descrierea li se potrivește ca o mănușă 🙂

Fraze precum „Simți nevoia ca ceilalți oameni să te admire” sau „Crezi că nu e înțelept să te deschizi cu totul în fața oamenilor” sau „Ai tendința de a fi critic cu tine însuți” se regăseau printre itemii acestui test de personalitate… Vi se par cunoscute? Iată cum funcționează:

De ce cred oamenii în grafologie și astrologie? O posibilitate, desigur, este cea în care interpretările se dovedesc a fi adevărate. Acest lucru se întâmplă pentru că ele constau în generalizări vag pozitive care au un grad de validitate crescută. De câteva decade, psihologii au tot analizat efectul Barnum, ca fenomen care apare atunci când oamenii acceptă informații despre personalitatea lor doar pentru că sunt derivate cu ajutorul unei proceduri personalizate. Cu alte cuvinte, oamenii cad victimă auto-validării. Ei acceptă generalizările care se potrivesc tuturor, ca fiind specifice doar pentru ei înșiși.

Bertnam Forer susține că principalul vinovat în cazul efectului Barnum este credulitatea absolută a oamenilor. Ei tind să accepte presupoziții ca fiind adevărate, în măsură direct proporțională cu dorința lor ca acele supoziții să fie reale, mai mult decât în cazul în care acele declarații sunt judecate în mod emiric și raportate la un standard non-subiectiv.

Astfel se confirmă un alt principiu al evaluării personalității, principiul Polyanna, care sugerează că există o tendință generală de a utiliza și de a accepta cuvinte pozitive în ceea ce te privește și de a le respinge pe cele negative.

În cele din urmă, studiile au arătat că descrierile favorabile sunt mai ușor de acceptat decât cele nefavorabile, însă acestea din urmă sunt acceptate mai repede de cei care ce dețin o conștiință mai puternică despre sine. Există evidențe și despre faptul că cei ce dețin variabile de personalitate precum neuroticismul, au nevoie de aprobări, pe când autoritarismul este mai curând legat de credințele în profile de tipul Barnum.

Așa se explică de ce informațiile din hororscop sunt cel mai adesea favorabile și, ca o completare, s-a demonstrat că persoanele ce suferă de anxietate sunt mai predispuse ședințelor de astrologie deoarece sunt în mod particular mai sensibile la informația obiectivă despre ei înșiși și raportarea la viitor.

Surse 1 2 3

 


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.