3 principii Zen care iti pot schimba viata: Mushin, Zanshin, Satori

Nu exista garantia zilei de maine, dar asigura-te ca astazi nu este pierduta si foloseste-o la maxim. Care sunt cele 3 principii Zen care iti pot infrumuseta ziua si imbunatati viata.


1. Mushin: Minte fara minte

Mushin inseamna ca mintea nu se concentreaza pe emotii sau judecati. Acest lucru pare un lucru de baza, dar ar trebui sa te intrebi daca o practici atat de des pe cat te gandesti la ea- de cate ori se intampla sa ne grabim sa facem o judecata asupra unei persoane, idei sau provocari? De ce reactionam asa repede?

Este parte din instinct. Este un mecanism defensiv care ne ajuta sa decidem daca stimulii din mediul inconjurator sunt periculosi sau nu. Studiile neurostiintifice moderne au aratat ca daca nu esti sigur pe un efect particular cauzat de un eveniment precedent, esti predispus la a-ti asuma o relatie de cauza-efect intre cele doua, chiar daca acest lucru este gresit. Daca tragi concluzii fara dovezi clare este mult mai probabil ca acestea sa te conduca catre o directie gresita. Practicand Mushin iti menti mintea deschisa si exersezi gandirea obiectiva.

2. Zanshin: Prezenta si constientizarea

Zanshin este o stare de existenta in prezent. Inseamna sa fii constient de ceea ce te inconjoara in fiecare moment. In esenta, este starea de mindfulness. Fiind atent la fiecare activitate pe care o intreprinzi, vei creste productivitatea, inteligenta emotionala si fericirea. Bucurandu-te de micile lucruri vei reusi sa elimini gandurile negre si problemele care iti ocupa mintea.
Mindfulness este modalitatea prin care poti minimiza curba neconcordanta dintre Sine si Ego. Curba dintre persoana ideala (pe care vrei sa o atingi) si cine esti cu adevarat. Acesta este unul dintre modurile prin care poti minimiza starea de stres pe care o resimti pentru ca nu atingi idealul.

3. Satori: Starea naturala

Satori este starea naturala a intelectului. Este starea de echilibru dintre minte si corp. Nu-ti propune sa atingi aceasta stare in viitor, ar trebui sa o exersezi in fiecare zi.

Este starea pe care o aveai un copilarie, cand erau curios si deschis. Satori este o practica complicata datorita diferitelor activitati cu care avem de a face in fiecare zi. Una dintre cele mai bune metode prin care poti atinge aceasta stare este de fapt meditatia. Meditatia reduce stresul si anxietatea, in timp ce creste abilitatea de concentrare si invatare.
Viata este scurta iar fiecare zi conteaza. Principiile budiste Mushin, Zanskin si Satori te pot ajuta sa o traiesti la maximum in fiecare zi.

Sursa articol: www.mindbodygreen.com


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.