Ce se întâmplă pe 21 iunie

În fiecare an, pe data de 21 iunie au loc câteva evenimente importante la nivel mondial ce țin de noi, de starea noastră spirituală și de natura care ne înconjoară.

Unul dintre ele este Solstițiul de vară, care din punct de vedere astronomic reprezintă momentul în care soarele se află la cea mai mare distanță față de Ecuator. Cuvântul „solstițiu” provine din limba latină și înseamnă „soarele stă”. Această zi marchează începutul verii astronomice și este cea mai lungă zi din an.

solstitiu de vara (5)

Cu această ocazie, Societatea Internațională pentru Energie Solară a inițiat Ziua Mondială a Soarelui, eveniment prin care să fie promovate modalitățile de utilizare a energiei solare. Principalul scop este de a căuta să contribuim cât mai mult la protecția mediului.

În multe dintre culturi, soarele are diferite semnificații și este sărbătorit într-un mod specific. Încă de pe timpuri, soarele era celebrat ca o zeitate, dar chiar și astăzi oamenii oferă o semnificație aparte acestuia, datorită importanței lui în viața noastră de zi cu zi.

solstitiu de vara (2)

Astfel, în Estul Europei ziua Solstițiului de vară are o dimensiune romantică, iar în țările nordice este numită „Ziua miezului de vară” și au loc activități de petrecere a timpului în aer liber, precum: picnicuri, jocuri și focuri de tabără. În România, dar și în alte țări ca Bulgaria, Ucraina sau Polonia, Soarele este sărbătorit prin diverse tradiții ce țin tot de romantism, la data de 24 iunie.

Așadar, în multe culturi ziua Solstițiului de vară are o încărcătură spirituală mare, iar dragostea, sănătatea și creativitatea sunt elementele principale în jurul cărora gravitează soarele la această dată.

Deloc întâmplător, premierul indian Narendra Modi, a cerut ca în această zi să fie sărbătorită practica Yoga. În 2014, Adunarea Generală ONU aprobă cererea, iar 21 iunie devine Ziua Internațională a Yoga.

solstitiu de vara (6)

În opinia premierului ”Yoga (..) reprezintă unitatea dintre minte și trup, gândire și acțiune, cumpătare și abundență, armonia dintre om și natură, o abordare holistică a sănătății și a bunăstării”, iar asocierea acesteia cu Solstițiul de vară și Ziua Mondială a Soarelui îndeamnă la o atenție mai mare asupra noastră, atât în interior cât și în exterior.

Practica Yoga este cel mai potrivit mod prin care putem să ne bucurăm și să fim recunoscători pentru tot ce ne înconjoară, iar soarele ne oferă toate energiile de care avem nevoie în acest sens.

Surse: 1, 2, 3

Sursa foto: 1


PRIMEȘTE VERDELE PE MAIL


Inscrie-te aici daca vrei sa primesti ultimele noutati pe mail.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.